Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАГОРЧА И ОКОЛО ГОРНООРЯХОВСКАТА ЗАХАР

Състезанието за последните държавни Захарни заводи - Горна Оряховица, най-после взе да набира ускорение. И тримата кандидат-купувачи - РМД-то Захар инвест 93, софийското ООД Кил 3 и регистрираната в Лимасол офшорка Софлайн, са спазили определения от Агенцията за приватизация срок и на 7 юли са депозирали подобрените си оферти за покупката на 59.9% от капитала на предприятието. Според установения от агенцията регламент, четиринадесет работни дни след тази дата, нейният изпълнителен директор трябва да определи избрания ексклузивен купувач. Така че до 27 юли кандидатите, които са внесли по 400 хил. лв. депозит за участието си в наддаването, ще тръпнат в очакване.


Тъй като оценката на Захарни заводи - Горна Оряховица, е под 15 млн. лв., сделката не би трябвало да минава и през надзорния съвет на АП. Но ако изпълнителният й директор Захари Желязков реши да си върже по-здраво колана, би могъл да предложи на надзорниците те да си кажат последната дума. Подобна възможност не е изключена най-малко по две причини - досегашните неуспешни опити за продажбата на предприятието и


появилите се съмнения

около новите кандидати.


Както е известно, раздържавяването на горнооряховските заводи боксува от 1997 година. Преди три години агенцията откри процедура за приватизация, но до набиране на оферти така и не се стигна. Тогавашното промишлено министерство междувременно намери чуждестранен инвеститор, готов да създаде смесено дружество, в което захарното предприятие да участва с апортна вноска. Само че чужденците не дадоха парите и работата се разсъхна. Последвалите напъни на ресорното министерство да спаси колабиращия захарен производител също удариха на камък и в крайна сметка топката пак се върна в двора на АП.


На 25 август миналата година агенцията откри нова процедура за приватизация, като незнайно по какви причини методът за раздържавяването - преговори с потенциални купувачи, бе обявен чак през май тази година. След неколкократно удължаване на срока за подаване на оферти той най-после бе закован на 5 юни. Тогава в АП бяха приети и първите предложения на споменатите вече Захар инвест 93, Кил 3 ООД и Софлайн ООД.


За съжаление и тази операция не може да се похвали с прозрачност. Поне такива обвинения към АП отправи на 26 юни на нарочна пресконференция великотърновският депутат от СДС Тодор Великов. Той поиска спиране на продажбата на горнооряховското предприятие, настоя кандидатите да обявят произхода на капиталите си, а агенцията да каже кой колко е предложил за мажоритарния пакет. Опонирайки на Великов, депутати от левицата го заподозряха в пристрастия към РМД-то Захар инвест 93, което според тях се ползвало и от протекциите на шефа на парламентарната Икономическа комисия, Никола Николов.


От Горна Оряховица пък долетяха непотвърдени слухове, че зад кипърската офшорка Софлайн всъщност стояла българска фирма, която в периода 1992-1994 г. контролирала входа и изхода на захарните заводи.


Интересното е, че засега най-малко атакуван е третият претендент за сладкото дружество - Кил 3. Фирмата е регистрирана от Софийския градски съд на 30 октомври 1998 г. и се представлява от трима собственици-съдружници - Иво Косев Кършаков, Любомир Вълчев Миков и Красимира Славчева Николова. Ако и към Кил 3 се появят някакви нездрави съмнения, те вероятно ще са свързани с присъствието на дамата в бизнестричленката - сестра на небезизвестния

бивш благодетел на футболния клуб Славия

Стоян Славчев Николов. В края на февруари 1998 г. Стоян Николов бе арестуван по делото за фалита на ТСБанк. Неговите взаимоотношения с кредитната институция обаче нямат нищо общо с футбола, а с участията му във фирмите Дискъвъри 93, Прайм инвестмънт тръст и Бултрейд. Чрез тях, в периода 1995-1996 г.

от ТСБанк са източени

40 млн. г. марки и 6 млн. щ. долара. Освен това, заедно със съдружника си Вйекослав Смрекар, Стоян Николов трябваше да отговаря и за захарните сделки, въртени от Дискъвъри 93 и Бултрейд. През 1998 г. срещу двете фирми бяха възобновени четири следствени дела за извършени тежки данъчни и митнически нарушения.


От Специализираната следствена служба поясниха пред в. БАНКЕРЪ, че делото, образувано срещу Стоян Николов и партньора му Вйекослав Смрекар, вече е предадено в Софийската окръжна прокуратура и обвинителният акт е готов. Но следователите твърдят, че няма да се изненадат, ако и това дело се върне при тях за доразследване. Колкото до горнооряховските захарни заводи, мнението им е, че от тях са източени повече пари, отколкото е необходимо сега за покупката им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във