Банкеръ Daily

Общество и политика

Заглъхване на протестите няма да реши проблема на ГЕРБ, недоволството остава, смята Петър Чолаков

При положение, че доверието в управляващите е изчерпано, няма как те да държат ключа за излизане от кризата. Единственото, което могат да направят, ако искат да запазят политическо и човешко достойнство, е подаването на оставка. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

До вчера сутринта тази възможност изглеждаше изключително реална, коментира Чолаков. Според него провокациите на протестите са наклонили везните в друга посока. „Ситуацията вчера сутринта изглеждаше на кантар. Вероятността за оставка и предсрочни избори беше най-голяма в зората на вчерашния ден, но също така имаше и възможност за обрат“, поясни той.

Провокациите според Чолаков се използват от защитниците на правителството и критиците на протеста за опорочаване на протеста „и да се извадят аргументи веднага, че правителството трябва да продължи да работи, че, ето, видите ли, тези хора, които отиват там да протестират, те са всъщност истинските рушители на мира, Конституцията и т.н.“

Запитан кой позиционира провокаторите, Петър Чолаков отбеляза, че това е „този, който има интерес да остане на власт, не протестиращите, не тези, които искат да свалят правителството и искат предсрочни избори“.

Използването на футболни фенове в българската политика е много добре документирано. Те си личат, с невъоръжено око, като се отиде там. Стоят си в групички заедно, те си пеят футболни песнички, които се чуват по стадионите и в определени ситуации се хвърлят на такива действия, такъв щурм, какъвто беше планирано вчера да се случи, според мен от тези, които искат да опорочат протеста“, допълни политологът.

„Дори протестите да заглъхнат и да отблъснат много хора заради провокациите, недоволството ще остане”, категоричен е Чолаков. „Това, че Иван, Драган и Петкан не е излязъл на площада, с плакатите и знамената да отиде да вика „Оставка“ и „Долу“, не означава, че тези лица са се успокоили, седнали са, пили са една студена вода и са казали „Ами, хубаво, ще го търпим това правителство още повече от половин година. Това, че хората няма да са толкова на площада, не означава, че ГЕРБ са си решили проблема“, обясни той.

Според Петър Чолаков случващото се в пленарната зала на парламента е „абсолютно безпардонна наглост“. Той анализира обрата в позицията на „Воля” и слагането на подписи от депутати на партията под проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията, часове след като лидерът Веселин Марешки обяви, че няма да има подкрепа от тяхна страна.

„Какво е обещано на Веселин Марешки аз не мога да кажа. Вчера е било взето решение от Министерски съвет за продължаването на концесия на един плаж, който се ползва от колега, определят го като дясната му ръка, бивш депутат от „Воля”, за 20-годишен период, при това с по-ниска цена. Става дума за близо едни 14 хиляди квадратни метра. Дали това е част от сделката, дали сделката е за това, че срещу самия Веселин Марешки има повдигнати обвинения и той е практически човек, който зависим от прокуратурата, а всички знаят чия оставка се иска“, коментира Петър Чолаков.

Вижда се с просто око, че ДПС доста добре се разбира с управляващите, подчерта още политологът. По думите му сега за ДПС е изгодно, когато попадат в мерника и на медии, и на анализатори, и на журналисти заради казуса „Росенец“, изведнъж „да се представят като най-големите демократи и най-големите критици на властта“.

Като лицемерие и елементарна интрига Чолаков определи поисканите от ДПС оставки едновременно и на правителството, и на президента. Елементарен според него е и ходът, предприет от ГЕРБ за нова Конституция.

„Не работи, няма да сработи. Такъв тип козметични промени няма да успокоят хората. Не мисля, че това ще реши нещата на ГЕРБ и на управляващите в тяхна полза“, изтъкна анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във