Банкеръ Daily

Общество и политика

Заев заяви, че всеки македонец ще може да отглежда до 2-3 растения марихуана

В отговор на парламентарен въпрос на вчерашната сесия премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че легализацията и декриминализацията на канабиса дават възможност на всеки гражданин да може да отглежда определено количество марихуана за лична употреба. 

"Нашата позиция по този въпрос е ясна. Това няма да бъде привилегия само за богатите да инвестират. Целта е да се даде възможност на всеки гражданин да отглежда, например от две до три растения под контрола на агенцията, която е предвидена в закона, да може да използва за лична употреба", каза Заев.

Той обясни, че всеки ще може или да отглежда растения, или "да може да делегира на компания, която да ги отглежда за него, тъй като и сега всяко растение е обозначено със специален номер".

Министър-председателят на Северна Македония посочи и че легализацията на канабиса едновременно отваря нови икономически възможности и развитие на определени индустрии, предава скопската "Нова ТВ", цитирана от агенция "Фокус". 

"Легализацията на марихуаната в държавата, която има крайна цел да развие туризма и услугите, които определено са много малка част от общия БВП – около 4%. В Нидерландия услугите участват в БВП с повече от 60%, в страните навсякъде е 25, 45, 35%, нямаме море, няма пристанища, нямаме петролни източници за развитие на нашия икономически сектор и това е добър потенциал, който държавата може да използва за развитие на икономиката, за да създаде нови работни места, за развитие на туризма", заяви македонският премиер и допълни, че опитът показва, че във всички страни, където употребата на канабис е легализирана, употребата на хероин, кокаин и на всички други тежки вещества и лекарства е спаднала с 30 до 50 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във