Банкеръ Daily

Общество и политика

Заев: При БСП съм си у дома

Тук се чувствам като у дома, защото БСП е нашата сестринска партия. Това заяви македонският премиер Зоран Заев след днешната си среща с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Той благодари за подкрепата на Македония, както от страна на сегашното ръководство на БСП, така и от председателя на ПЕС Сергей Станишев.

"Станишев обедини левицата на европейско ниво по въпроса за преодоляването на кризата в Македония. Тази подкрепа за нас беше от историческо значение, ние никога няма да я забравим. Станишев наистина помогна приятелски на Македония - по един принципен начин - помогна ни да излезем от политическата криза", уточни Заев, който е и председател на Социалдемократическия съюз на Македония.

"Искам да благодаря на БСП, че активно участваше в целия процес на подкрепа за Македония при преодоляване на кризата, нейната инициатива в Европарламента за осъждане на насилието в македонския парламент, за призивите за диалог и намиране на решение между всички политически участници", добави македонският премиер.

"Направихме две конкретни предложения за задълбочаване на нашите взаимоотношения и тяхното развитие", заяви от своя страна председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Първо, един път всяка година, между БСП и СДСМ да правим срещи в разширени състави, в които да участват народни представители и кметове от двете страни, да поканим нашите евродепутати, да се включат нашите партийни структури и на тях да обсъждаме не само европейски въпроси, но и теми, които са изгодни и за България, и за Република Македония", каза Нинова.

"Второто, което предлагаме – през септември да бъдем домакини на една Балканска конференция, на която да поканим лидерите на партиите от нашето семейство, и тези, които са премиери, и тези които не са, но да бъде лидерска среща. На нея да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС. Ще излезем с конкретни предложения и решения, като поех ангажимент да ги представим на българското правителство и да настояваме Западните Балкани да са приоритет на председателството на България с всички отворени теми и нерешени въпроси, на които на една такава конференция ще търсим общи решения", добави председателят на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във