Банкеръ Daily

Общество и политика

Заев: Преговорите със София са в пауза до изборите

Зоран Заев вярва, че 2021 ще е година на надеждата.

Политическите разговори с България са в пауза до изборите през април, както неотдавна съобщи премиерът Зоран Заев и допълни, че  междувременно се работи по план за действие за реализацията на Договора за добросъседство, пише "Слободен печат".

Двете страни тези дни продължиха с размяната на мнения и идеи, а през уикенда специалният пратеник на правителството Владо Бучковски в София получи уверения от евродепутата Илхан Кючук, който е докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент, че се работи по план за сътрудничество на двете страни, с който ще се решат отворените въпроси. На срещата в София Кючук и Бучковски се съгласили, че ключът за успешни добросъседски отношения е за се планират съвместни инфраструктурни, образователни и културни проекти, които свързват двете страни, а евродепутатът заявил, че скоро правителствата на България и Република Северна Македония ще обърнат гръб на национализма и ще се ангажират в конструктивни преговори.

Според университетския професор Любомир Фръчковски  обаче досегашните контакти между Република Северна Македония и България не са истински диалог, който води към решение, до което може да се стигне само ако двете страни сериозно седнат на масата и отворят всички спорни въпроси. При такива обстоятелства до решение може да се стигне за шест месеца, казва Фръчковски.

По-рано премиерът на Република Северна Македония посочва, че Скопие гради диалог, а не конфликт със София. Зоран Заев подчертава, че комуникацията продължава в посока намиране на решение. По думите му, двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, също както и изборите в България не трябва да пречат на изглаждането на двустранните разногласия.

Като македонци имаме какво да кажем на нашия македонски език, равноправни на другите европейски народи, казва още Зоран Заев.

Премиерът на Република Северна Македония отбеляза, че 2021 г. е година на надеждата, в която ще има победа над пандемията, но също така и година, когато Р Северна Македония отбелязва 30 години от независимостта на страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във