Банкеръ Daily

Общество и политика

Заев недоволен от Борисов заради израза "северномакедонци"

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че ще изпрати в София дипломатическа нота заради изказване на българския му колега Бойко Борисов, в което той използва думите "северномакедонски президент". Пресата в югозападната ни съседка уточнява, че в конституцията на страната се променя само името на държавата - Северна Македония, но гражданите ѝ са македонци. 

"Разбира се, ще реагираме на това. Ще изпратим нота, за да поправим грешките. Понякога дори у дома правим такива грешки, дори експертите. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония", посочва Заев. 

Изказването на българския министър-председател последва среща с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. След срещата Бойко Борисов заяви, че "северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който е казал нещата по най-правилния начин - че Гоце Делчев е българин, който се е бил за независимостта на Македония."

На 10 юли Македонското правителство взе решение за съвместно честване на светите братя Кирил и Методий, свети Климент Охридски, свети Наум и цар Самуил. В официалното съобщение се казва, че до края на годината Българо-македонската експертна комисия по въпросите на историята и образованието трябва да разреши въпросите от общата история свързани с Илинденското въстание, Гоце Делчев и др. Също така правителството подкрепи предложението на комисията за преглед на учебния материал в учебниците за шести клас в България и за седмия клас в Македония (Средновековие) до края на 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във