Банкеръ Daily

Общество и политика

Заев: Аз съм македонец, който говори македонски език

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че е македонец, който говори македонски език, признат в целия свят, след като българският вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов го сравни с "българин, на когото акълът му идва на другия ден", предаде Танюг.

"Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в целия свят", написа Заев във Фейсбук, реагирайки на коментара на Каракачанов по повод интервюто му за БГНЕС.

Заев добави, че етническото различие между тях не е единственото, а най-важното и най-сериозно различие е това как гледат на света.

"Аз работя за приближаване на позициите и знам, че това е възможно само чрез размяна на идеи и мнения, а не чрез обиди и неуместни изявления", написа Заев.
Той добави, че очаква стъпки към приятелство, а не език на омразата.

В интервюто пред БГНЕС македонският премиер заяви, че двата народа имат обща история. “Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, каза още той.

Интервюто предизвика вълна от негативни реакции сред македонците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във