Банкеръ Daily

Общество и политика

Задържаните за промишлен шпионаж в "Арсенал" остават в ареста

Апелативен съд-Пловдив потвърди взетата от Окръжен съд-Стара Загора мярка и оставя за постоянно в ареста всеки един от тримата бивши служители на "Арсенал" АД - Казанлък.

Съдът е преценил, че от доказателствата по досъдебното производство, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към деянията, за които са привлечени към наказателна отговорност. Освен това в мотивите си той приема, че е налице опасност да се укрият с оглед факта, че и тримата са чужди граждани и многократно са напускали пределите на страната.

Определението е окончателно.

Припомняме, че специализираната операция беше проведена след подаден на 3 октомври сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал" АД - Казанлък и документи, относими към тях. Оценено е, че информацията е изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка - на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02 октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка.

На 5 октомври тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП "Кулата" и са задържани за срок до 24 часа.

В колите са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до полицията в Казанлък и да бъдат привлечени като обвиняеми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във