Банкеръ Daily

Общество и политика

Задържаният кмет на Несебър ще участва в изборите

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че задържаният за търговия с гласове кмет на Несебър Николай Димитров ще участва в местните избори. Цацаров разясни, че Изборният кодекс позволява да бъде повдигнато обвинение и да бъдат задържани кметове и общински съветници, ако прокуратурата има разрешение от ЦИК. Обвиняемите могат да бъдат задържани за 72 часа. Крайното решение обаче е на съда.

"Ако мярката се гледа в неделя, ние не нарушаваме ли закона? Купуването на гласове е престъпление. Нашият отговор на това масирано купуване на гласове, което са установили в Несебър, е въпросното разследване. Ние не правим нищо необичайно, упражняваме правомощията си по закон", обобщи магистратът пред журналисти след пресконференция за резултатите от проучването на празните опаковки от цигари, показващи тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари за второто тримесечие на 2019 г.

Главният прокурор също така посочи, че е напълно спокоен ден преди избора на нов главен прокурор. 

Цацаров отчете отпадането на мониторинга за България като реалистична и обективна преценка на Европейската комисия. Според него това се дължи на всичко, което е направено от българска страна. "Вярно е, че съдържанието на мониторинговия доклад не радва всички. Тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни“, каза той. По думите му усилията на страната са оценени по достойнство. Все пак няма място за успокоение, че работата в съдебна реформа и противодействието на корупцията е приключила. Магистратът подчерта, че ако живеем с усещането, че с препоръката за отпадане на мониторинга, не трябва да се полагат усилия, ще получим негативен резултат много скоро.

"Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството. Като ангажимент на правителството са посочени измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяната на задълженията за членство на магистрати и отмяната на член 230, които дават възможност за отстраняване. Всяко успокоение е вредно и ще ни върне не крачки назад", допълни обвинител №1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във