Банкеръ Daily

Общество и политика

Задържани са 13 души на протеста във вторник

СДВР е предприела съответните действия за протеста в столицата, провел се във вторник. Сигналите са тревожни, потвърждава се, че има организация за ескалация. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов от парламентарната трибуна. По-рано депутати от групата на БСП настояха за изслушване на министъра във връзка с инцидентите по време на демонстрациите снощи, когато служители на реда бяха замеряни със стъклени бутилки и червена боя, а група протестиращи се опита да нахлуе в сградата на бившия Партиен дом.

Маринов призова всички граждани да протестират мирно.

"Полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани, да бъдат атакувани и да бъдат провокирани. Те са там, за да пазят обществения ред, да пазят живота и здравето на намиращите се там граждани, да пазят сградите, които олицетворяват институциите на Република България. Те са там, въпреки страха в техните семейства, че попадайки в такава ситуация, могат да пострадат", допълни вътрешният министър.

Той поясни, че оборудването на полицаите е с цел да ги предпази от атаките срещу тях, а не става въпрос за въоръжаване.

"Полицаите са там, за да оказват помощ на тези, които протестират и да правят така, че те да могат спокойно да протестират. Нямаме случаи, в който да е потърсена помощ на място и тя да не е оказана. Оказахме много помощ на протестиращи граждани, които имаха проблеми със здравето", изтъкна Маринов.

Той запозна депутатите с информацията, свързана с проведения вчера вечерта протест пред сградата на Министерския съвет.

В СДВР е постъпила информация за евентуално провеждане на масово мероприятие - протест под наслов "Да спасим демокрацията - ден 6". Протестът е заявен с начало 17 часа пред сградата на Президентството.

Около 16.45 часа във вчерашния ден е започнало събиране на граждани в района на Президентството, които около 19 ч. са се преместили пред голямата сграда на Народното събрание и пред сградата на Министерския съвет. Около 19.30 ч. е започнало шествие.

Около 21 часа демонстрантите са започнали да палят факли, димки, фойерверки, като изстрелват пиротехнически ракети в посока фасадата на сградата на Министерския съвет. След около един час по фасадата на сградата на бившия Партиен дом са се покачили четири лица, които са разпънали транспарант с дължина около 5 метра и надпис "Продава се".

При слизане на лицата транспарантът пада, като в този момент обособена група от протестиращи започва да хвърля предмети, камъни и бутилки по служителите на МВР, охраняващи сградата. Всички действия са били излъчвани онлайн.

В същото време са взривени две силни самоделни взривни устройства. Един от протестиращите, присъстващи на място, пада най-вероятно вследствие на взрива. Хвърлени са множество бутилки, пликове с червена боя и течност, миришеща на ацетон. Пострадали са двама служители на МВР. Един с порезна рана от стъкло в областта на главата, един - с наранявания в областта на тялото. Предприети са мерки по изтласкване на протестиращите с цел опазване на целостта на сградата, представляваща институцията Народно събрание и недопускане на нахлуване на протестиращи вътре в нея, уточни Маринов.

Задържани са 13 лица на протеста вчера. Арестувани са общо 6 лица, едно от които е пряк извършител на действията по разрушаване на вратата на Народно събрание.
Допълнително на 15 юли, след проведени процесуално-следствени действия са задържани още 7 лица, които са извършили съответните неправомерни действия. Работата по случая продължава. Материалите са докладвани в компетентната прокуратура, добави вътрешният министър.

Той обяви, че в 15 часа днес ще бъде даден брифинг на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във