Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПОЛИЦИ ЗАПАЗИХА СТАРИТЕ СИ ЦЕНИ

Тарифите за задължителните застраховки Гражданска отговорност и Злополука за 2001 г. няма да се променят, съобщи директорът на Дирекцията за застрахователен надзор Таня Чонкова. Това решение е било взето на 11 септември на работно заседание на надзорното ведомство. В проекта, който предстоеше да се гласува, първоначално се предвиждаше цената им да бъде увеличена с около 10 процента. По този повод в.БАНКЕРЪ (бр.36 от 9 септември) се опита да разбере каква е целесъобразността на такова предложение, но независимо от усилията не успя да намери нито един разумен отговор. До това становище, изглежда, са стигнали и застрахователните надзорници и идеята за увеличаване на цената на премиите, които трябва да плащат собствениците на автомобили, бързо се изпари. До края на септември се очаква да излезе и заповед с тарифите за задължителните застраховки, които по същество остават същите като през миналата година (виж таблицата).


Полиците трябва да се сключат до края на тази година и ще важат за периода 1 януари - 31 декември 2001 година. За собственици на автомобили - физически лица, които забравят за задължителната застраховка, глобите ще са в размер от 50 до 200 лева. Предвидените в закона санкции за юридическите лица са съответно от 500 до 5000 лева. Въпреки високите глоби статистика показва, че от регистрираните около 3 милиона превозни средства у нас едва за 49% от тях е имало сключени застраховки. И може би точно тук са възможностите на застрахователните компании за увеличаване на приходите от Гражданска отговорност вместо ударите с по-високите цени върху малкото изрядни собственици на автомобили.


За застрахователите се предвиждат сурови наказания, ако предлагат Гражданска отговорност и Злополука под определените от Държавен застрахователен надзор минимални тарифи. Глобите за подобни нарушения са между 5000 и 50 000 лева. При повторно нарушение те могат да достигнат и до 150 хил. лева. Санкции се налагат и в случаите, когато застраховател откаже продажбата на полица за задължителна застраховка. Те са между 3000 и 10 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във