Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев иска:

Задължителни маски за всички учители и учениците след 4 клас

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев се обяви за въвеждане на задължително носене на маски от учениците след четвърти клас и от всички учители.

Според него, задължителни трябва да станат и някои от мерките на образователното министерство, които към момента са пожелателни. 

Кунчев допълни, че със заповед ще се ограничи и смесването на деца по време на курсове по интереси.

Буди безпокойство заболеваемостта у нас, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно четвъртата COVID вълна. По думите му ръстът на заболелите не е огромен – на седмична база е между 10 и14 %. Той обаче призна, че е факт много по-висока заболеваемост в някои райони.

„Това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна”, каза епидемиологът.

Той отказа да прави прогноза каква заболеваемост ще стигне страната ни. Посочи обаче, че в съседна Сърбия заболеваемостта е над 1000 на 100 000 за последните 14 дни.

„Надявам се да не стигнем такива нива. Ръст е налице навсякъде в Европа. Очевидно Източна и Централна Европа са в пика на заболяването. У нас очакваме да стигнем най-високите стойности и след това да почнат да намаляват”, коментира доц. Кунчев.

Той е категоричен, че за да не се повтарят COVID вълните, трябва да последваме страните, които имат много високо ниво на покритие на ваксиниране.

„Вълната е на неимунизираните”, посочи епидемиологът и заяви категорично, че имунизацията срещу коронавирус е начина да се отървем от заболяването. „Ние не го ползваме. Ще продължим да си плащаме цената”, допълни той.

Ангел Кунчев уточни, че експертният съвет по имунология са обсъждали два часа какви мерки трябва да бъдат взети. "Общото мнение е, че трябва да се спазват мерките, защото това което е разпоредени към момента е достатъчно за това ниво на разпространение 300-340 на 100 000 заболели за 14 дни. Ако на национално ниво се стигне заболеваемост от 500 на 100 000 за 4 дни, което е навлизане в тъмночервена зона, вероятно ще се предприемат нови мерки", заяви още доц. Кунчев.

"Даваме си обаче сметка за много неща. Даваме си сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени и на всички безкрайно им е омръзнало от ограничения. Това води до настройка за неспазване на мерките. Това няма как да не го отчетем, защото виждаме какво става. Начинът да излеем от този затворен кръг беше да постигнем високо ваксинационно ниво", каза епидемиологът.

Според него всички усилия оттук нататък трябва да бъдат насочени именно да се повиши имунизацията срещу коронавирус у нас. Днес здравните власти са обсждали затягане на мерките, но засега предвиждат това да се случва по-скоро на регионално ниво. Нови мерки са нужни само в някои райони. От думите му стана ясно, че по-всяка вероятност във Видин и Монтана ще се затегнат мерките по примера на Габрово.

"По-скоро не нови мерки, а спазването на досегашните може да ни гарантира по-леко преминаване през сегашната вълна", посочи главният държавен здравен инспектор. Според него се върви по пътя на това имунизираният гражданин да има все повече свобода на движение.

"Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво", стана ясно от думите му. Доц. Кунчев заяви, че ще се задължат учители и ученици от големите класове да носят маски през целия ден в училищата.

Според него е важен и ротационния принцип, но и е много важно да няма смесване на деца от различни паралелки след училище на курсове по танци, език и т.н.

По-рано от Здравното министерство съобщиха, че се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във