Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НИ КЪМ ИТАЛИЯ СА УРЕДЕНИ

След близо десет години преговори България и Италия окончателно ще уредят финансовите си взаимоотношения. Това ще стане, след като парламентите на двете държави ратифицират споразумението за консолидиране на външния ни дълг към апенинската република и към агенцията за застраховане на експортните кредити САЧЕ.


Задълженията ни към Италия се договаряха в рамките на Парижкия клуб, в който влизат държавите кредиторки на България. В първите два кръга, които се проведоха през 1991 и 1993 г., България успя да разсрочи дълг към Италия в размер на около 60 млн. г. марки. През 1994 г. - на третия кръг, бе постигнато споразумение за разсрочване на задължения към САЧЕ за 40 млн. г. марки. То предвиждаше сумата да бъде погасена в периода от юни 2001 г. до септември 2004 г. на осем равни вноски.


Ратифицирането на споразумението от 1994 г. обаче бе отложено до уреждането на задълженията на Стопанска банка и МИНЕРАЛБАНК - от 128 млн. г. марки, към италианската агенция. През 1996 г. двете банки бяха затворени, а под натиска на Европейския съюз държавата пое дълговете им едва в края на 1999 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във