Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Задължение на парламента е да обсъди актуализацията на бюджета

Задължение на парламента е да обсъди предложената от служебното правителство актуализация на бюджета и при необходимост да направи промени. Това заяви служебният премиер Стефан Янев и определи като неуместни отправените в понеделник обвинения от ДПС, че олигархични фигури стоят зад предложената от служебния парламент актуализация.

"Логиката на подготовката на актуализацията на бюджета ние сме я обсъждали в Министерския съвет и логиката се базира на нашата съпричастност към това, което се случва в страната. Инерцията, която имаме от кризата, започнала още през миналата година, всички тези необходими и социални плащания, помощта за медицински персонал за овладяване на медицинската криза, подпомагането на българския бизнес и българските предприемачи е нещо, което е необходимо да се прави и в този случай намесването на лица и чужди интереси не намирам за уместно", каза премиерът пред репортери в благоевградското село Габрово.

"Като служебно правителство ние си свършихме работата. Подготвихме един проектобюджет, който внесохме в Народното събрание, оттук натам е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проект за промяна на бюджета е актуален и ако не е, по техни усмотрения да го променят. Мисля, че процедурата е спазена", посочи Янев. "Ако това, което е предложено от служебното правителство, не отговаря на техните визии, те са в правото си да го променят. Отговорността е в техни ръце", добави той.

Във връзка с усложнената ситуация в Афганистан след като талибаните поеха контрола в страната,  министър-председателят обяви, че всички български граждани, които се намират там, ще бъдат евакуирани заедно с дипломати и граждани на останалите страни - членки на ЕС: "Тези данни, които имаме не са случайни. Фактите са такива. Действително се изискват по-голяма организация и мобилизиране на допълнителни сили от страна на държавата, което вече се прави.'

Facebook logo
Бъдете с нас и във