Банкеръ Daily

Общество и политика

Задължават общините да събират разделно текстилни отпадъци и обувки

Общините ще бъдат длъжни да събират разделно текстилни отпадъци и обувки, освен хартия, метал, стъкло и пластмаса. Това приеха на първо четене депутатите с промените в Закона за управление на отпадъците.

Промените в закона са свързани с изпълнение на евродиректива, заради която законодателно се завишава целта за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци у нас до 65 на сто и намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци към 2035 г.

Общините ще имат допълнителен ангажимент по задължително разделно събиране и на текстилни отпадъци наред с хартия, метал, стъкло и пластмаса. А биоразградимите отпадъци общините ще трябва да ги разделят и рециклират при източника или да се събират разделно и да не се смесват с други видове отпадъци.

Въпреки широката подкрепа в пленарната зала опозицията обърна внимание на някои трудности в изпълнението на закона. 

„Добре е, че в масово разпространените отпадъци се включват и други потоци, а именно дрехи и обувки, но големият проблем е, дали системите, които ще се създадат за тяхното събиране ще бъдат ефикасни. И в момента в големите градове има контейнери за дрехи, но не е видно, как това ще се случи и в малките градове, където се изхвърлят много по-малко дрехи“, посочи депутатът от ДПС Джевдет Чакъров.

Социалистът Манол Генов изтъкна също трудностите пред общините с новите разпоредби. „Сега ние ще искаме някоя община да постигне 65%. Ами тя ще постигне 65% примерно от количеството отпадъци, които се събират когато морфологията и структурата на техния отпадък е под 50% рециклируемост. Това е условие, което не може да бъде изпълнено“, каза той.

От ГЕРБ подчертаха, че основната цел на промените е да се ограничат рисковете за околната среда при дейностите с третиране на отпадъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във