Параграф22 Daily

Общество и политика

Задължават Гешев на 3 месеца да се отчита пред парламента

Колкото и да не му се иска, Гешев ще трябва да се отчита пред Народното събрание на Република България. И то на всеки 3 месеца! Стъпка по стъпка към прозрачност и отчетност на главния прокурор. Предстои публикуване и на Закон за изменение и допълнения на Закона за съдебната власт за търсене на отговорност от главния прокурор за извършени от него престъпления, написа в профила си във Фейсбук Лена Бориславова.

Преди появата на новите текстове в Закона за съдебната власт, регламентиращи отчетите на обвинител №1 пред Народното събрание , Конституционният съд (КС) отхвърли искането на Иван Гешев да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на 3 месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил. В искането си Гешев изтъкна, че с правилника си парламентът недопустимо е разширил конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушил принципа за разделението на властите.

Обвинител №1 оспори две разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание,но КС единодушно отхвърли искането му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във