Банкеръ Daily

Общество и политика

Задава се остър недостиг на учители

Има сериозен недостиг на учители във всички направления и кризата ще се задълбочи през следващите десет години. Между 4 000 и 4 500 преподаватели се пенсионират ежегодно у нас, обяви образователният министър Красимир Вълчев, който се срещна с учители в Поморие.

„Образованието е изправено пред предизвикателството да осигури квалифицирани кадри. Това ще се усеща все по-сериозно в следващите десет години. Програмите сработват засега. Започнахме редица мерки като повишаване на възнаграждението. Това дава особен резултат в предучилищната педагогика. Предоставяме и допълнителни стипендии за студентите, които следват подобно направление“, подчерта Вълчев. 

Той обясни, че за да се овладее кризата в системата, е необходимо годишно да постъпват два пъти повече учители. Както и че трябва да се търси работещ начин за осигуряването на достатъчно падагогически специалисти.

Най-трудно се намират учители по информационни технологии, английски език, математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, както и по природо-математическите науки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във