Банкеръ Daily

Общество и политика

Задава се криза с боклука, заради която висши чиновници ще лежат в затвора, твърди лидерът на ДБГ

Нелегалният внос на отпадъци от Италия, Гърция и други държави рано или късно ще доведе до криза с боклука в цялата страна. Не един, а няколко висши чиновници го допуснаха и заради това ще лежат в затвора. Това твърди Димитър Делчев, председател на „Движение България на Гражданите". По думите му боклуци се внасят в България повече от 10 години, като това е много доходоносен бизнес за стотици милиони. Той обясни, че мафията печели не толкова от боклука, който се гори, колкото от този, който се преработва на документи, а вместо това просто се изхвърля. Над 60% от внесения в България боклук се разтоварва в изоставени мини, дворове и запуснати военни поделения, като това до село Конуш, и вместо да бъде изгорен, се носи от вятъра и потъва в почвата.

Делчев напомни, че последната кампания за почистване на България е събрала 3300 тона боклук. "Това е количество, равняващо се на 4 влака с отпадъци, подобни на заловения в Италия преди седмица. За да има ефект, кампанията трябва да е друга – да спрем вноса на планини от боклуци в България", допълни той.

На въпрос за водната криза в Перник, председателят на ДБГ поиска резултатите от разследването на прокуратурата да бъдат обявени публично. "Важно е да се установи дали слуховете, че язовирът е бил източван в полза на ВЕЦ към него, са верни и да се посочат собствениците. От отговора на този въпрос зависи дали истинските виновници, част от които са в най-високите държавни кресла, ще си понесат заслуженото за това, че близо сто хиляди човека останаха без вода в 21-ви век", каза Делчев.

Според него след като премиерът на България е пожарникар, а министърът на здравеопазването е финансист, защо не министърът на околната среда да бъде хореограф. Така той коментира назначаването на Емил Димитров начело на екологията. По думите му в държавата на ГЕРБ никой не работи това, за което е учил и никой не прави това, което може. "Това е една от причините през последните 3 години да влизаме от криза в криза", каза Делчев и допълни, че това е вече истинското лице на мнозинсвото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във