Банкеръ Daily

Андрей Райчев:

Задачата пред формациите е да задвижат системите на контрол

Отношенията между партиите на протеста определят какво се случва. Когато Слави Трифонов казва, че няма да прави коалиция, той казва ясно, че не иска да зависи от другите. За „Демократична България“ това е принципно непонятно, защото приемаха, че ще управляват заедно с ИТН. Така двете формации станаха жертва на собствения си разказ за общо управление.

Това посочва Андрей Райчев пред БТВ. 

Според Райчев основният въпрос около кандидатурата на Пламен Николов е как ще реагират на него другите партии и ще получи ли шанс. БСП вероятно ще подкрепи, „Изправи се БГ! Ние идваме“ вероятно също. Ако "Демократична България" не подкрепи, има вероятност да остане в изолация и да се окажат в много неприятна ситуация, прогнозира социологът.

Райчев смята, че държавата не е в катастрофа и основата е добра. Затова и страната не се нуждае от тотален ремонт. "Задачата пред формациите не е революционна, а формиране на разумна система, в която да работят системите на контрол – прозрачност, спиране на кражбите, да се оправи прокуратурата и т.н.", поясни той.

"Правят се опити днешната ситуация да се разглежда като тази през 90-та година. Двете нямат нищо общо. Затова и базата, на която се стъпва трябва да е широка. Трябва да се махнат червените линии, които дълго време седяха пред партиите", завърши Андрей Райчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във