Банкеръ Daily

Общество и политика

Забраняват на граждани от рискови държави да посещават България

Въвеждането на извънредно положение в една демократична държава не означава произвол, хаос или безконтролност, а система от правила и мерки, които са по-различни от функциониращите в нормална ситуация и те трябва да се спазват, защото означават мерки за безопасност на българските граждани. Това каза пред БТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му мерките трябва да се спазват не само от държавата, а и от гражданите. „Каквито и правила да въведе държавата, ако гражданите не ги спазват, успехът няма да бъде пълен. 50% от успеха ще се дължи на правилното поведение на българските граждани”, добави той.

Министърът изрази удовлетворението си, че парламентът единодушно прие решението, с което беше обявено извънредното положение. „Разбира се, голямата отговорност се пада на правителството, което в кратки срокове трябва да подготви необходимите законови и подзаконови актове, с които да се регламентират обявените правила. В деня, когато беше прието извънредното положение от парламента, бяха приети промени в Закона за здравето и Наказателния кодекс. Бяха приети правила, които трябва да се спазват, в противен случай ще има наказателна процедура. Предвидено е правомощие на министъра при епидемична обстановка да спира граждани от определени държави да не посещават територията на България. Заповедта ще бъде подписана още тази вечер”, съобщи здравният министър.

Друга мярка е свързана с лицата, болни от коронавируса и контактните лица - ако не се съгласят да бъдат сложени под карантина, ще бъдат глобени със сума от 5000 лева. Той припомни, че когато са под карантина и нарушат правилата за поведение, излязат навън, се налага и затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Ананиев съобщи още, че ще бъдат удължени ТЕЛК решенията, които изтичат по време на извънредното положение. „Може би най-добрият вариант е ТЕЛК решението да действа два месеца след приключването на извънредното положение, за да могат хората спокойно да си подготвят документите. За скъпоструващите лекарства ще удължим срока с 12 месеца. И в момента работим за изменение на редица закони, повечето от които са свързани със здравеопазването”, посочи здравният министър. Той отново призова гражданите да спазват обявените мерки по време на извънредното положение.

Министърът призна, че българските медици не са осигурени на 100% с необходимите предпазни средства и апаратура, но заяви, че държавата прави всичко необходимо това да се случи. „Лечебните заведения реагираха прекрасно, те бързо пренасочиха своя персонал към големия проблем. Много бързо реагираха, това е правилен ход. Когато премине епидемията, те ще се върнат по нормалните си работни места”, заяви Кирил Ананиев.

По думите му около 40% от леглата в момента са свободни, т.е. в момента няма проблем с леглата. „Освен преструктурирането в лечебните заведения предвиждаме на всички лекари, които са на първа линия, да бъдат дадени по 1000 лева, независимо дали е лекар или санитар”, каза още министър на здравеопазването. В отговор на въпрос той уточни, че няма да бъде правена нова клинична пътека за COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във