Банкеръ Daily

ЦИК реши:

Забранени си анкетиранията директно пред избирателните секции

Анкетьорите не могат да правят социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува. Това е записано в приетите от ЦИК условия за извършване на така наречените екзит пол - проучвания "на изхода" в деня на вота, и за регистрация на организациите, които ги извършват.

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват не по-рано от 20.00 часа.

Съгласно приетото от ЦИК решение се забранява публичното огласяване на резултати от проучвания, извършвани в изборния ден преди приключването му. Те не трябва да бъдат обявявани под никаква форма.

До 24 септември включително - или седем дни преди изборния ден, агенциите, които ще извършват проучвания на изхода на изборната секция в деня на вота, трябва да представят в ЦИК заявление по образец, удостоверение за актуално правно състояние, списък с имената и единния граждански номер на анкетьорите по избирателни райони. Не на последно място те трябва да представят и методиката за извършване на проучванията.

При отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъства и по един регистриран анкетьор от социологическа агенция, запил се в Централната избирателна комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във