Банкеръ Daily

Общество и политика

Забраната за пушене остава, решиха депутатите

Пълната забрана за пушене в заведенията остава, решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложението на "Атака" в Закона за здравето предвиждаше да отпадне изцяло забраната за пушене на открито и да се въведе частична забрана в заведенията за консумация, като има т.нар. зали за пушачи. Искането им беше подкрепено само от 4 депутати – от „Атака“, ПФ и БСП, а против бяха 15.

Според „Атака“ поне 30 хиляди души са уволнени заради влизането на пълната забрана в сила и има спад в приходната част на бюджета от поне 300 млн. лв.

Здравното министерство се обяви против отмяната на пълната забрана. Според заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков опазването на здравето на нацията е основен приоритет на правителството, а забраната, от една страна, предпазва здравето на непушачите, а от друга, и пушачите пушат по-малко.

Председателят на комисията проф. Стоян Тонев смята, че трябва да има и финансова обвързаност при режима на пушене. „В Швеция се пуши най-малко в света, ограниченията са по-малки, но цените са между 15-20 процента по-високи в помещенията за пушачи“, мотивира се той. До 17 на сто най-много може да се ограничи пушенето, защото няма страна с по-малко пушачи, добави проф. Тонев.

Димитър Байрактаров от ПФ, който подкрепи промените, обаче обяви, че когато беше въведена пълната забрана за пушене, бизнесът е претърпял огромни загуби, защото преди това е вложил хиляди левове в обособяването на специални помещения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във