Банкеръ Daily

Общество и политика

Забраната за достъп до морските сараи на Доган по вода е отменена

НСО изпрати днес ново писмо, с което желае оттегляне на искането за установяване на забранена зона около "Росенец“, съобщи транспортният министър Росен Желязков. Това е бил и последния акте на шефа на НСО ген. Красимир Станчев, който подаде оставка по искане на президента Румен Радев. 

По-рано днес стана ясно, че достъпът до парка "Росенец", в който се намира лятната резиденция, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е забранен и по вода. Забраната бе въведена до 15 септември за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. 

"Зад скандала с искането за забранена зона около "Росенец“ прозира желанието да се нагнети напрежението и това на практика се случи.Ако нямаше оттегляне на искането, както е в закона на НСО, държавните органи са длъжни да окажат съдействие на службата. Такава зона се оформя с координати, това е бюлетин, който информира, че в тази зона не се разрешава корабоплаване“, заяви Желязков.

Напрежението около НСО и достъпа до "Росенец" се нагнети след инцидента с лидера на "Да България" Христо Иванов и негови приближени, при който охранители от НСО препречиха пътя им до плажа. Покрай акцията се разбра, че достъп до лятната резиденция на Доган има само по вода или по частен път, препречен от бариера. Според твърденията на Иванов, базирани на кадастрална карта, малкият плаж, на който се стигна до пререканията с охранителите, продължава да е публична държавна собственост и всеки български гражданин би трябвало да има достъп до него.

В сряда президентът Румен Радев направи официално изявление, с което потвърди, че охранителите са служители на НСО. Радев подчерта, че според него депутатът Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган не трябва да бъдат охранявани от НСО.

В крайна сметка президентът Радев и премиерът Борисов си прехвърлят топката кой трябва да отмени охраната на депутата и почетния председател на партията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във