Банкеръ Daily

Общество и политика

Забележките по коалиционното споразумение са изчистени

Четирите партии, преговарящи за правителство - "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ, проведоха координационен съвет в Народното събрание. "Надяваме утре до края на деня да имаме коалиционно споразумение", съобщи след заседанието съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. "Целта на това заседание беше да се изчистят последните неща по законодателната програма в споразумението. Финални текстове, които могат да бъдат гласувани, вече са готови, така че се надяваме утре до края на деня да има коалиционно споразумение", добави той.

Утре в 13 часа ще се проведе присъствено заседание на Националния съвет на БСП, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Това, което въведохме като коалиционна култура е комуникацията да е непрекъсната. Ще се координираме много тясно, за да имаме едно работещо правителство", уври съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Винаги сме казвали, че след срещите с експертите ще има лидерска среща между четирите формации и да, тя днес се състоя и сме изчистили всичко. След като утре мине Националният съвет на БСП и получим одобрение, тогава ще го обявим официално. Уточнихме всичко в законодателната програма, ние имахме забележки за социалната сфера, но вече всичко е уточнено", обясни лидерът на БСП. Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите 4 години, добави Петков.

"Имаме "Да" и от "Има такъв народ", те бяха също на срещата", уточни Василев. Споразумението ще бъде публично и всеки ще може да го прочете.

Ставаше дума за рутинна, координационна среща за доуточняване на законодателната програма и по рамковото споразумение, посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Няма абсолютно никаква драма от моя гледна точка. Имаше да се изчистят формулировки по текстовете в абсолютно работен формат, уточни Иванов. Според него процесът не се бави или буксува. "При нас, от страна на "Демократична България", и трите партии са взели решение по принцип да подкрепят предложеното споразумение и състава и структурата на Министерския съвет", каза съпредседателят на ДБ. На въпрос дали Борислав Сандов ще е техен вицепремиер, Иванов отговори, че това ще стане ясно, когато мандатоносителят обяви състава на Министерския съвет.

Не сме уточнявали дата за подписването на споразумението, каза Христо Иванов. И добави, че не са променяли съгласието, че подписването ще бъде поотделно - всяка формация да подпише с ПП. Попитан дали са се разбрали за съкращаване на администрацията с 15 процента, отговори, че има разбирателство по принцип за това, че администрацията трябва радикално да се модернизира и оптимизира. Това включва множество дейности. По думите му, съкращаването и оптимизацията на броя е резултат от по-важни неща, свързани с дигитализация, намаляване на административното бреме, повишаване на отговорността. Конкретни жалони, които да бъдат постигнати, не сме обсъждали, обясни Иванов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във