Банкеръ Daily

Общество и политика

„За всяко нещо има срок/ ще стигнем и до твоя рок!”

„За всяко нещо има срок/ ще стигнем и до твоя рок!” с този стих на Валери Петров можем да си вдъхнем кураж в сегашната пандемична обстановка.

Днес - 22 април - денят, в който Валери Петров, щеше да навърши 100 години – немалко българи си спомнят за слънчевото му присъствие в културата ни.

Столичната библиотека, например, започна с литературно предизвикателство, обръщайки се към млади български поети, които да споделят своето любимо стихотворение от Валери Петров. Изпълнението на задачата може да бъде видяно на сайта на библиотеката. Оттам хвърлят ръкавица и към децата – предизвикват ги да илюстрират някоя от прочутите „Пет приказки” на детския писател.

„Валери Петров, още от ученическите си години до ден днешен, е привърженик на социалистическата идея. Социалистическият социум за него е мястото, където се срещат идеалното и реалното. Този социум има светски, но и мистичен характер, тъй като е създаден от самия човек и е посветен на човека, насочен е към най-широките и обезправени маси, към унижените и пренебрегнатите, към хората „без талант” и без „умения”, което няма аналог в световната история”.

Това пише за него през 2004 г. във вестник „Култура” сценаристът и режисьорът Красимир Крумов-Грец.

И в действителност Валери Петров още със завършването си на медицина, още с работата си като лекар във военна болница и в Рилския манастир се посвещава в служба на нуждаещите се от помощ.

Но неговите стихове (сред които цикълът „Нежности”, „Стари неща малко по новому”), поемите („Палечко”, „На път”, „Ювенес дум сумус”, „Край синьото море”, „В меката есен”, „Бяла приказка”, „Копче за сън”), приказките („Пет приказки”, с които е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга), басните („От иглу до кюнец), пътеписите („Африкански бележник”, „Книга за Китай”)  сценариите за игрални филми („На малкия остров”, „Слънцето и сянката”, „Рицар без броня”), преводите му (от английски, немски, руски, италиански и испански) даряват радост и надежда на много повече българи.

И именно те днес знаят отговора на въпроса му: „Казва се „приятел пръв“,/ но защо е той такъв?”

Мнозина знаят и „паролата за културни забавления”: „Аз съм Арлекино, тръгвай с мен на кино!”

Благодарение на Валери Петров днес хиляди с лекота цитират пасажи от пиесите на Шекспир, знаят за прочутото магазинче за надежда на Джани Родари, за емблематичното стихотворение „Ако” на Ръдиард Киплинг.

Не на последно място и преамбюлът на Конституцията на Република България, приета от Седмото Велико народно събрание, в което Валери Петров е народен представител, е редактиран именно от него.

Но Валери Петров никога не е бил партиен човек. Когато Съюзът на българските писатели обсъжда декларация срещу присъждането на Нобеловата награда за литература на критичния към комунизма руски писател Александър Солженицин, Валери Петров гласува с „въздържал се”. И заради това е изключен от Българската комунистическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във