Банкеръ Daily

Общество и политика

За временна отмяна на човешките права: България в групата на Румъния, Естония и Литва

България все още не е поискала от Европейския съд по правата на човека дерогация на Европейската конвенция. Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че към момента се прави анализ от Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието. Възможност за подобна стъпка ще се създаде след обнародването на Закона за извънредното положение в Държавен вестник.  Според вицепремиера самата конвенция дава възможност това да бъде поискано по време на извънредно положение, в каквото се намираме в момента. По думите й обаче това не означавало, че ще има преследване и вкарване в затвора без съд и присъда. 

В член 15 от Европейската конвенция за конвенция е записано, че "По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право".

"Досега три държави са прибегнали до тази мярка. Това са Румъния, Естония и Литва. Ако ние поискаме дерогация, тя няма да бъде безкрайна, а само за извънредното положение и в никакъв случай няма да цели ограничаване на правата, нито преследване и съдене на хора", заяви Захариева пред bTV. 

Така наречената дерогация бе обявена от правосъдния министър Данаил Кирилов в петък.

"Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, поясни Кирилов в парламента.

От правосъдното министерство уточниха, че със закона за извънредното положение вече са нарушени някои права “повече от обичайното”. Става дума например за право на придвижване, тъй като не можем да ходим, където си поискаме, както и право на сдружаване, т.е. организациите не могат да правят събрания

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във