Банкеръ Daily

Общество и политика

За Велика събота - с благодатен огън от миналата година

Днес, 23 април, Благодатният огън няма да бъде пренесен, както повелява традицията, от Йерусалим до България. Затова Светият Синод е взел решение още преди десетина дни, изтъквайки като причина неблагоприятните обстоятелства, свързани най-вече с COVID-пандемията, заради която в Йерусалим все още има ограничения.

От Светия Синод допълват, че Благодатен огън, съхраняван от миналата година, ще може да бъде получен днес, на Велика Събота, от синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" след 14.00 часа. 

Според ловчанския митрополит Гавриил не само в параклиса на Светия синод, но и в различни храмове в страната се пази Благодатен огън от миналата година. Той уточнил, цитиран от БНР, че през 2021 г. представителите на делегацията на Светия синод стояли в самолета на израелското летище и там чакали да им донесат огън. През 2020 г. заради разгара на пандемията изобщо не отишли до Йерусалим.

В храмовете на много места в страната, включително в Ловчанската епархия, са въведени допълнителни молитви за мир в Украйна. Все още няма решение дали да се отнеме или не орденът на руския президент Владимир Путин, връчен му от Светия ни синод през 2003 година. Според ловчанския митрополит Гавриил причината е, че тогава решението е взето от патриарх Максим и няколко владици, които вече са покойници и не могат да обяснят причината за решението си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във