Банкеръ Weekly

Общество и политика

За създаването на Енергиен борд настояват експерти

Създаването на Енергиен борд ще спаси енергийния сектор от кризата, в която се намира той. Това заяви икономистът Красен Станчев, който участва на кръгла маса за бъдещето на системата. Според него той може да функционира със или без участието на държавни институции, сред които и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Бордът ще може да прави независим одит на дружествата в системата. Той може да играе и ролята на обществен енергиен омбудсман.

Едно от първите задачи на борда ще е да се направи икономическа оценка на това по какъв начин проблемите в енергетиката се отразяват в други сектори от българската икономика. Данните показват, че приходите в енергийната система са по-малко от разходите, коментира още икономистът. Одит на ЕК и Световната банка показва, че състоянието на сектора продължава да се влошава.

В същото време според изследване на Българската фотоволтаична асоциация задълженията на ВЕИ сектора към банките възлизат на цели 3 млрд. евро. Според производителите на "зелена" енергия секторът страда от лошите управленски решения. Пример за това е липсата на реформа в сектора и нежелание за въвеждането на Третия енергиен пакет. От фотоволтаичната асоциация заявиха, че поддържат идеята за създаването на Енергиен борд и поискаха още диалог между държавните институции и всички заинтересовани страни в енергетиката. Според тях в тези разговори трябва да участват европейските и финансовите институции, които биха могли да инвестират пари в модернизацията на системата.

За разделянето на НЕК в две отделни структури, се обяви енергийният експерт Иванка Диловска от Института по енергиен мениджмънт. Според нея в едната от тях трябва да бъде включен печелившия бизнес на компанията като водните централи например, а в другата - дългосрочните договори и загубите на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във