Банкеръ Daily

Общество и политика

За съжаление на Борисов срещата Янев - Заев се оказа добро начало

Въпреки прогнозата на бившия премиер за провал на срещата, Янев и Заев увериха, че атмосферата е приятелска и са съгласни, че трябва да намерят решение на проблема.
S 250 08399ca0 96ac 42b0 9723 3bf0c45df278
S 250 ec7ce954 71b5 4618 a224 8b702b403e94
S 250 8edb5873 3285 4749 8c52 62f821bbdddd
S 250 15a17494 d326 4e2d 9e79 43e185493e16

Северна Македония друга алтернатива освен пътя на евроинтеграцията няма. Разбираме, че след пет, седем, или десет години, когато изпълним всички критерии, ще станем членове, но преди всичко вярваме в европейските ценности и искаме да ги спазваме, заяви премиерът Зоран Заев на съвместна пресконференция с българския си колега Стефан Янев. 

Въпреки прогнозата на бившия премиер за провал на срещата, Янев и Заев увериха, че атмосферата е приятелска и са съгласни, че трябва да намерят решение на проблема. Обсъдени бяха  пътната карта и секторното сътрудничество във всички области, както и работата на историческата комисия, но и португалското предложение независима комисия да помогне за разрешаването на конфликтните точки. 

"Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло, са в интерес и на България, и на целия регион, и на ЕС. Това трябва да бъде в рамките на правилата и на диалога. Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, заяви Янев пред българските и македонските журналисти и уточни, че делегацията на Зоран Заев е пристигнала с конкретни предложения,които ще бъдат обсъдени интензивно и професионално в близките дни.

Заев добави, че ако са отговорни политици и лидери, е тяхно задължение да работят за намирането на решение на двустранните въпроси. 

„Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на възможното решение на проблема. Наше задължение е да разговаряме по двустранните въпроси, които не е невъзможно да бъдат решени.“, допълни и отправи апел към българския народ и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

Стефан Янев коментира в отговор на журналистически въпрос, че заседанията на историческата комисия не бива да се излъчват онлайн, защото "сме емоционални хора" и по този начин разговорите може да продължат до безкрай и да задълбочат проблема. 

"Ние на Балканите сме темпераментни хора. Всеки има мнение. Всеки знае малко или много историята и особено когато тази история идва от семейните корени, тя е много емоционална. Ако отворим историческия дебат, за да може всички хора да го гледат, вероятно ще се превърне в дебат без край. Политическата отговорност е на политиците, тъй като те са отчетни. Те отиват пред избирателите си и тяхната отчетност е ясна. Историческата комисия има отговорност пред тези, които са ги назначили. Тези, които са ги назначили, са политическите ръководства на съответните страни и съответно прозрачността трябва да дойде от политическите ръководства, които носят отговорност пред своите избиратели“, обясни българският премиер. 

Заев пък подчерта, че преди членството си в ЕС Република Северна Македония е готова да отвори конституцията си и да запише приноса на българския народ, така и на хърватския народ в изграждането на държавата, Стефан Янев осъди езика на омразата.

"Когато институциите създават основа за език на омразата, например с премахване на паметници, те създават основа за научаване на младите поколения, че е имало нещо лошо в миналото ни. Ние целенасочено и добронамерено обсъждаме всички тези начини, да няма такава основа", обясни премиерът. 

Преди да се срещне с премиера, Зоран Заев посети централите на ГЕРБ и БСП, за да се срещне с техните лидери.

"Добри срещи направихме с двете най-големи партии в България. Приятелски сме настроени и това е основата на възможността нашето приятелство да расте. Ние сме братски народ и можем да си помагаме, можем да се грижим за интересите и двете страни, но и на целия Балкански регион. Тепърва следват срещите с вашето правителство, с премиера, с президента, но за нас беше важно и БСП, и ГЕРБ да знаят детайлите, да ги информираме, че намеренията ни са за добро", каза Заев.

Рано сутринта бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук. Той се опита да настои предварително Заев за лош край от срещата му със служебния премиер и президента Румен Радев. Лидерът на ГЕРБ през цялото време критикуваше най-вече Румен Радев.

"Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Знам какво ще ви кажат. Ще прехвърли (Радев - бел. ред)  отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашият не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят", коментира Борисов.

По време на пресконференцията премиерът Стефан Янев заяви по повод  това изявление, че не е особено приятелско спрямо Заев това твърдение. "Борисов, ако е могъл да е решил проблемите досега", заяви премиерът.

Следващата спирка на македонската делегация е президентството. С президента Радев се очаква да обсъдят същите въпроси и Заев да предаде конкретните си предложения за разрешаване на конфликта с българското вето върху преговорите на Скопие за ЕС. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във