Банкеръ Weekly

Общество и политика

За щъркелите и хората

S 250 a6aafef2 8920 43bd bfc4 9d7fa5806440
S 250 eb974615 6a5e 4d2c a093 7701b4c1fdfa

През май започва броенето на врабчетата у нас стана ясно преди дни. То се организира за втора поредна година от Дружеството за защита на птиците в България. Но преди да пресмята малките сиви скокливци, тази организация беше добре да се погрижи по някакъв начин за бедстващите щъркели през няколкото снежно-дъждовни студени дни с ураганни ветрове в края на миналата седмица и началото на тази.

Социалната мрежа Фейсбук беше залята от снимки на накацали край пътищата птици, напуснали гнездата си, за да не бъдат отнесени от силните ветрове. И които рискуваха да бъдат блъснати от някой автомобил. След това видяхме как Сефер Халид от силистренското село Зарица е прибрал пет измръзнали щъркела в дома си, топли ги с одеала и ги храни с риба. Други хора от Шуменско също приютиха в къщите си по няколко мръзнещи птици. Хем им се радваха, хем ги спасиха от смърт.

И тези хора са най-обикновени селяни, но с големи сърца, които не чакат някой да им плати за стореното добро. Те живеят със и сред природата, затова я ценят, обичат, грижат се за нея и я пазят. Съвсем безкористно.

Но видните природозащитници и борци за чиста природа, т. нар. зелени, се скриха. В България има сигурно поне 50 такива организации и НПО-та. Но от тях не излезе "ни дума, ни вопъл, ни стон", да не говорим за действие през критичните няколко  дни за щъркелите. Само "зелените" явно не бяха видели снимките в социалната мрежа, за да предприемат някакви спасителни мерки. Или щъркелите не ги интересуват, защото никой не им плаща да ги броят например. Или пък няма европейски проект, по който да получават грантове, за да ги наблюдават. А може би са загрижени само за горите в Пирин и около Банско? Вероятно са "мотивирани" единствено да не допуснат втори лифт в зимния курорт?

По тази тема са много шумни и инициативни. Едно е да дефилираш по жълтите павета, да блокираш Орлов мост в София, да парализираш движението в целия град и да затрудниш максимално прибирането на гражданите след работа. При това положение няма начин да не те забележат и да разберат за каква кауза се бориш. Съвсем друго е да се вдигнеш и да отидеш в Североизточна България например, където метеорологичните условия бяха най-тежки, за да спасяваш долетелите през ранната пролет щъркели, които бяха неприятно изненадани от внезапно влошилото се време.

Когато т.нар. екозащитници броят щъркели или гнездата им срещу европейски проекти, заливат медиите с прессъобщения, но когато въпросните птици имат нужда да бъдат спасени, от тях няма ни вест, ни кост. Цяла България разбра, че щъркелите бедстват, само зелените организации, създадени именно с такива цели, не разбраха и не се появиха никъде.

Къде са " Зелени Балкани", Българско дружество за защита на птиците, Фондация "Биоразнообразие", фондация "Дивите животни" и десетките други любители на природата, когато наистина има нужда от тях? Когато просто трябва да имаш добро сърце и да не те мързи. И когато не раздават пачки с пари, за да свършиш нещо благородно за човек или животно.

Например Сдружение "Зелени балкани" е участвало в дейности по оцеляването на лалугера в парк "Сините камъни" и на популации на черен лешояд и царски орел - на обща стойност 98 хил. лева. Българско дружество за защита на птиците се е занимавало с възстановяването на популацията на глухар, трипръст, белогръб кълвач срещу 434 хил. лева. А фондация "Биоразнообразие" е  изпълнила проект срещу 515 хил. лв. за опазване на дивата коза и кафявата мечка. Сдружение "За дивата природа Балкани" стана съизпълнител за спасяване на местообитания на Витоша срещу 1.9 млн. лева. Да, те заслужават адмирации за тази си полезна дейност, но все пак не всичко е пари, нали?

По принцип опазването на дивата природа и животните е грижа и задължение на всеки от нас, но остава въпросът защо тези организации не си вършат работата при извънредни обстоятелства. В края на краищата не всяка пролет студ изненадва прелетните птици. Но явно за тези екоорганизации човещината е изместена от европейските проекти и пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във