Банкеръ Daily

Цвета Караянчева:

За Република Северна Македония е много важно предсрочните избори да са честни

За Република Северна Македония е много важно предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени честно, демократично и в духа на европейските ценности. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в Скопие.

Тя подчерта, че личните политически борби могат да навредят на имиджа на страната в Брюксел. България продължава да е сред най-твърдите поддръжници на европейската й перспектива, но подкрепата ни никога не е била безусловна, посочи Караянчева.

"Очакваме от всички политически партии да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато коментират Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България", каза още председателят на българския парламент.

Караянчева припомни, че този договор беше положителна стъпка и получи подкрепата на всички парламентарни групи в българския парламент. Тя подчерта, че за България е важно пълното прилагане на този документ. И че независимо от състава на новото правителство, изпълнението на Договора ще остане неизменно условие за нашата подкрепа след взимане на решението за започване на преговори с ЕС.

Цвета Караянчева  изрази очакването на България за незабавно възстановяване на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и постигане на ясни резултати от нейната дейност по важните теми от общата ни история.

Българска парламентарна делегация е на посещение в Скопие по повод ратифицирането от Събранието на Република Северна Македония на Протокола за присъединяване на страната към НАТО.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във