Банкеръ Weekly

Общество и политика

За ректори отличници - до 36 000 лв. годишен бонус

Край на неправомерното надписване на заплати - ректорските възнаграждения ще се определят по критерии на МОН.

За никого не е тайна високата корупция по цялото трасе на образователния процес във висшите учебни заведения. Част от студентите влизат с подкупи,  всеки щатен "даскал" днес може да преподава в няколко висши учебни заведения едновременно, дори те да са директни конкуренти в битката, практиката за купуване на заверки, тестове и изпити сякаш е вечна, само дето приходите от "пациентите" са се увеличили четири-пет пъти.

 

В края на миналата година гръмна грандиозен скандал: проверки на Министерството на образованието и науката (МОН) установиха, че 22 висши училища имат проблем с неприлично високите ректорските заплати, т.е. с ощетяването на ВУЗ-овските бюджети за лични облаги.

По същото време ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев  подаде оставка, след като не успя да обясни къде са изчезнали стотици хиляди лева от перата за заплати и стипендии.

Преди няколко дни от прокуратурата съобщиха, че бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и още петима негови подчинени пак отиват на съд. Този път - защото в началото на 2014 г. са създали престъпно сдружение с цел материално облагодетелстване. Казано накратко - според държавното обвинение, срещу подобаващо възнаграждение под масата, те са гарантирали влизане в университета дори на чужденци, за които българския език е по-тайнствен дори от шумерския.

Управляващите неведнъж са правили опити за преосмисляне на университетската автономия, но по схемата "Крачка напред, две назад!". Тази година обаче Министерството на образованието и науката реши да постави ясни правила, по които да се разпределят възнагражденията на ректорите. Наредбата е нова и

цели да се сложи ред в системата. 

Създаването й бе планирано още с промените в закона за висшето образование, които заложиха просветният министър да утвърждава политика за развитието на всеки държавен вуз със стратегически цели и задачи, целеви стойности и показатели за изпълнението им, както и да сключва договор за управление с ректора, който пък съдържа задължения за изпълнение на въпросната политика с конкретни механизми и показатели за това изпълнение.

Договорът задължава страните да осъществяват текуща комуникация по всички въпроси, свързани с изпълнението на приетата мандатна програма на ректора. Шефът на университета задължително трябва да отчита пред министъра резултатите от изпълнението на политиката за развитие, както и да информира за финансовото състояние на учебното заведение и за съществуващите проблеми в него.

Нова наредба, нови правила ...

Допълнителното годишно възнаграждение на ректорите ще зависи от степента, в която те изпълняват заложените в договора им за управление цели, задачи и целеви стойности. Ректорите трябва да изпълнят колкото е възможно по качествено работата си, за да получат висока оценка и задоволителна сума. За съжаление тези, които не успеят и получат оценка 1, за тях бонус, няма да има. Ако оценката им е 2, ще имат право на 6000 лв., ако е 3 - 18 000 лв., а ако е най-високата 4 - ще могат да си добавят по 36 000 лв. годишен бонус. 

Оценката …

Тя ще се определя по специална формула от министерството на образованието. Ако са изпълнени до 24% от задачите, оценката ще е най-слаба - 1. За средно изпълнение на 25-49% от задачите се дава оценка 3, оценка 3 - за високо изпълнение (50-74% от задачите). Оценка 4 получава най-добре представилият се ВУЗ с много високо изпълнение - при 75-100%.

Според предложените от министър Красимир Вълчев текстове става ясно, че ако ректорът е и преподавател във висшето училище, към основното си месечно възнаграждение  той ще получава 20% допълнително от определената сума. Тоест, ако ректорът получава 1000 лв. месечно, но е и професор и влиза в лекции, то към основната му заплата ще се добавят още 200 лева.

Освен това към месечната си заплата в зависимост от годишния бюджет на университета ректорът получава между 300 и 600 лв. Ако един ВУЗ получава до 5 млн. лв. годишно за издръжка на обучението, то ректорът му ще може да получи още 300 лв. към основната си заплата. При издръжка от 5 млн. до 10 млн. лв. - ректорът ще получава 350 лв. месечно, ако бюджетът е от 10 млн. до 20 млн. лв. добавката е 400 лв., от 20 до 40 млн. лв. - 450 лв., от 40 до 60 млн. лв. - 500 лв. и над 60 млн.лв. - 600 лв. На практика само един университет получава над 60 млн. лв. за издръжка на обучението си - Софийският университет т.г. получи 73.5 млн.лв.

Опитите за на контрол над безхаберното разпределяне на заплати са един сравнително мек, но все пак необходим вариант. И дано спре онези амбициозни и алчни търговци от храма на образованието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във