Банкеръ Daily

Общество и политика

За първи път  всички членове на БСП ще изберат лидера си

Христо Проданов

„Всеки социалист  може да се кандидатира на изборите за председател на БСП. За първи път цялата партия ще изкаже своето мнение. Това ще бъде доказателство, че БСП не е разделена”. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Христо Проданов. Той изрази мнение, че Корнелия Нинова няма  алтернатива като лидер на социалистите. Според него различното виждане не значи разцепление.

"В БСП за разлика от доста от останалите партии в България, различното мнение не е забранено. Напротив, то винаги се чува. На събранието на парламентарната група решихме, че ако някой е за избирането на Цацаров за шеф на КПКОНПИ да заяви тази си позиция на парламентарната трибуна”, коментира Проданов. Социалистът обясни, че парламентарната групата е единна и това се е видяло и по време на гласуването на бюджета за 2020г. Той подчерта, че БСП не е променила своята позиция и продължава  да смята, че председател на тази комисия  трябва да бъде избиран от институция, която е отдалечена от изпълнителната власт. По думите на народния представител сегашната ситуация - проверяваният да си назначи проверяващ, не е ефективна.

„Президентът цитира доклади на не една и две световни и  европейски институции и организации, които казват какво е икономическото  и социалното положение в България. Това, че премиерът иска да представи тези данни по друг начин е негов проблем”. Така Проданов коментира атаките на премиера Борисов срещу президента Румен Радев.

Левият депутат посочи, че българската икономика е стабилно на последно място в Европейския съюз. "В момента ние сме изоставащи, а не догонващи всички други държави в ЕС. Пример е Румъния - преди 10 години ние бяхме против да ни обвързват с румънците, защото те бяха доста по-назад от нас. Сега и Румъния ни изпревари и финансово, и икономически”, завърши Христо Проданов.

На друго мнение е депутатът от лявата парламентарна група и член на Националния съвет на БСП Красимир Янков. Според него може да се стигне до разделение в БСП в следващите месеци. "Механизмът, по който се тръгва да се избират органи и председател на Националния съвет на партията, може да доведе и до отхвърляне на инакомислещите, които ще станат по-пасивни, ще станат дезинтересирани, което е форма на разделение", каза той пред БНР. Янков обясни, че процедурата, по която ще бъде избран новият лидер е заложена още през 2008 г. „с хипотезата, че председателят на Националния съвет може да се избира пряко от членовете на партията или от делегираните представители на конгрес“ но уточни, че тя не е използвана до сега.

"Тя в сегашния вариант на устава вече е единствената възможност. До този момент се е преценявало, че няма механизъм, по който да се гарантира честност, прозрачност, равнопоставеност при такъв избор и аз смятам, че все още това не е факт“, посочи Янков. Според него няма консенсус за правилата, по които да бъде избран новият председател.

„Има комисия, на която беше възложено да подготви правила. В тази комисия не се стигна до единомислие или поне до мнозинство, което да предложи правила. Корнелия Нинова сама предложи правила, с които да бъде избиран председателят…Тези правила не регламентират функциите на органите, които ще проведат избора. Те са споменати като възможни и като бъдещ избор на отделните организации, но няма регламент, по който функционират и ако има недоволни или жалби по какъв ред се гледат", коментира народният представител. Според него няма равнопоставеност на тези, които ще бъдат предлагани. Имало и ограничение по отношение на тези, които могат да бъдат номинирани – 8 години партиен стаж и 4 години в националните органи.

"Правилата, предложени от Нинова са били одобрени от ръководството на партията, което обаче също е предложено от нея", каза Янков. Той допълни, че краят на зимата е момент, в който ерозията на управлението е най-силна, а вместо да подкрепи социалните недоволства на хората в страната БСП „ще се занимава със себе си“ в рамките на повече от месец.

„Има и запис, че изборът за председател е легитимен, когато са участвали повече от 50% от членовете на БСП. Колко са членовете на БСП тепърва ще се уточнява, което в някаква степен създава и съмнения, и възможности за пригаждане на списъчен състав по отделните места“, допълни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във