Банкеръ Daily

Общество и политика

За първи път собствените приходи на БАН надхвърлят държавната ѝ субсидия

Единодушно със 123 гласа "за" депутатите одобриха доклада на Българската академия на науките за 2019 година.

В пленарната зала присъства и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който запозна народните представители с отчета, както и с приоритетите на академията за настоящата година.

От доклада става ясно, че през 2019 г. в академията са работили 2721 учени. Публикационната активност включва 3188 заглавия в международни реферирани списания, като 37% са в най-високата категория - Q1, при 36% за предходната година. Традиционно най-висок дял имат направление "Нанонауки, нови материали и технологии" и направление "Информационни и комуникационни науки и технологии".

Отчита се, че бюджетната субсидия през 2019 година достига 99 млн. 835 хил. лева. Документът гласи още, че почти цялата субсидия се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за обезщетения и за стипендии.

От БАН посочват, че собствените приходи и трансфери през 2019 г. са 100,499 млн. лв. и за първи път надхвърлят субсидията.

По време на дебата, преди гласуването, бяха направени коментари, че трябва да се привличат учени от чужбина.

Станислав Станилов от "Атака" подчерта, че академията върни напред, но бавно и трябват да се правят повече фундаментални изследвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във