Банкеръ Daily

Общество и политика

За последно: Борисов се похвали и се скара на критиците си

"Трябва да се опитаме да намерим път към идеологическите партньори, ако народът ни подреди пак така, не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност", обърна се към актива на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. На Националното събрание на ГЕРБ Борисов поиска пълна мобилизация, добронамерено, но твърдо да се защитават евроатлантическите позиции на ГЕРБ. След избора на Даниел Митов и Томислав Дончев за зам.-председатели на партията Борисов посочи, че трябвало да бъде ясна ориентацията на формацията пред европейските партньори, а именно център-дясно.

"Щом отново, след четири години пълен мандат, ни оставиха първа политическа сила, това дори за мен е нереално", каза той. По думите му, би трябвало основната опозиция в лицето на БСП да е победила ГЕРБ. "Така че, хората оценяват това, което сме направили, искат сега от нас да надградим, повече, дигиталност, прозрачност, фестивали, спортни събития. Искам следващата една година, ако ни изберат или участваме в правителство, гишетата да ги премахнем, няма нищо, което да дразни повече хората от гишетата", размечта се той. И нареди: "Обирайте си думите в предизборната кампания, да бъдем господари на изразите."

По думите му, най-лесно се правели протести, най-лесно се помнели думи като "изчегъртвам". "Сега видяхме, че нито ние можем, нито те могат, макар че със 160 депутати можеха", коментира лидерът на ГЕРБ липсата на консенсус между партиите в 45-ия парламент за съставяне на кабинет. "Сега, с новите правила, дано новото правителство осигури честни избори", посочи той във връзка с въведеното изцяло машинно гласуване на предстоящите предсрочни парламентарни избори. И поиска от представителите на ГЕРБ в избирателните комисии внимателно да наблюдават, да броят, защото "машината може да отчете грешно гласове". "Като виждам как лъжат за елементарни работи, за една декларация, така и нямаше да разберем как е минала тази среща от формата Б9 в Букурещ...", продължи той, отново атакувайки президента Румен Радев за декларацията, с която страните от формата Б9 заклеймиха "саботажите" на Русия на територията на страни от НАТО. 

"До последния ден работихме, ако са такива пак резултатите, пак ли ще започнем да говорим - с този не искам, с този не мога? Тези месеци са пагубни за държавата", каза още Бойко Борисов. Той пожела успех на служебното правителство, но добави, че то нямало да е отговорно за нищо и пряко щяло да се ръководи от Румен Радев. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че на последните избори народът е показал, че иска ГЕРБ да го има, а не да бъде "изчегъртан".

В словото си пред делегатите Борисов изреди свършеното от партията му, за което обаче бил атакуван от политическите си противници. "Не допуснахме България да бъде залята от нелегални имигранти, както беше в Европа. Не допуснахме по време на финансовата криза да пострадат нашите финансови институции, банки. Не допуснахме и тоталния локдаун по време на пандемията, както в цяла Европа." И добави, че финализирали управлението с излишък, на плюс, в пандемията. "Все важни неща, които ние направихме да ни мразят." Не пропусна и влизането в чакалнята на еврозоната, като посочи, че заедно с Хърватия страната ни била готова да приеме еврото. "И това, че увеличихме толкова доходите през тези години и никой не ни попита откъде намирате парите, как се справяте."  Лидерът на ГЕРБ се върна и на българското европредседателство.

"Това е много "лошо" нещо, затова ни направиха и тези компромати, виждате тази комисия, "гьобелсовата пропаганда" от 4-5 медии - пускат една лъжа, ретранслират я и става истина", ядоса се Борисов.

"Новият политически лидер Станислав Трифонов вчера се е заял, че изборите няма да струват 150 млн. лв. Целта на изборите е да се състави управление, а не дали струват 130-120 милиона", коментира лидерът на ГЕРБ публикацията на председателя на "Има такъв народ". "Не е това сметката, разликата е, че се загубиха месеци наред без да имаме управление."

По думите му, целта на всяко политическо начинание била да управляваш, а когато републиката е парламентарна, а изборите са мажоритарни, най-естествено било лидерът на партията да стане премиер. Председателят на ГЕРБ обясни, че е предложил за премиер не себе си, а Даниел Митов, защото самият той е на поста три мандата. "Смисълът е да покажем, че в ГЕРБ има много хора, които могат да се справят с различни постове", подчерта Бойко Борисов.

Той благодари на депутатите си, на министрите си, на коалиционния партньор - СДС, за съвместната работа и усилия.

Датата на Националното събрание беше обявена дни след парламентарните избори на 4 април с политическия ангажимент за задълбочен анализ на представянето на партията на ниво секции. А последният национален форум на ГЕРБ беше в началото на август миналата година, в разгара на протестите срещу правителството и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Днешното събитие съвпада с датата, на която президентът Румен Радев издаде указ за назначаването на служебното правителство, което да организира новите парламентарни избори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във