Банкеръ Daily

Борисов за шпионската афера:

За пореден път някои институции ''оглушително'' мълчат

Премиерът Бойко Борисов оцени високо работата на прокуратурата и на службите, разкрили на група за шпионаж в полза на Русия.

"За пореден път радиомълчанието на някои институции в България е оглушително, когато се нарушава националната ни сигурност от чужди служби. Вече доста световни лидери осъдиха действията на шпионската мрежа у нас, събираща информация за България, НАТО и ЕС. Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че успешно пазят страната ни. За пореден път казвам, се налага и да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители да спрат да шпионстват в България! Дружбата си е дружба, ние винаги сме демонстрирали и в същото време да са шпионствали за нашите възможности в НАТО", каза Борисов при посещение си в Силистра.

"България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност - гарантирана от диверсификацията на газовите доставки, модернизацията на армията и от предстоящото присъединяване към Еврозоната. Освен това предстои през следващите години да получим 60 млрд. лв. от ЕС за възстановяване и развитие. Но тези средства трябва да се управляват и инвестират с разум и експертност. Нека хората решат на изборите дали ние с помощта на тези средства да преведем страната през кризата, или на власт да се върнат нашите опоненти - шампиони по фалиране на банки и спиране на еврофондове", написа по-късно премиерът във Фейсбук.

В петък прокуратурата обяви, че е разкрита група за шпионаж в полза на Русия, действала в България. Задържани са настоящи и бивши военни, както и жена с българско и руско гражданство. В продължителен период групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високотехнологичен характер, засягаща България, НАТО и Европейския съюз.

Днес в телевизионно интервю главният прокурор Иван Гешев обяви, че единият от шестимата задържани за шпионската афера е пуснат на свобода под парична гаранция. След като му е повдигнато обвинение, той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във