Банкеръ Daily

Общество и политика

За Плевнелиев няма вариант нови избори

„Впечатлява ме добрият тон, конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство. Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и чакат“, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него, посочи Плевнелиев. За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство, каза още президентът.

В словото си той призова за независима и свободна журналистика.

"Подобряването на медийната среда трябва да се случва заради самите нас. Доверието е основният капитал, с който разполагаме и политиците, и журналистите“, заяви Росен Плевнелиев. Медиите не бива да са трибуна на езика на омразата, а да създават възможност различните култури и народи да се опознаят, да проявят взаимно разбиране, да се развиват чрез споделено знание, посочи той.

Плевнелиев отбеляза, че нееднократно е защитавал ефективната саморегулация на сектора, както и необходимостта от допълнителни законови механизми. Необходима е и ефективна защита на авторските права на журналистическите материали - изискване, за което настоява БТА и което напълно подкрепям, добави Росен Плевнелиев. За да изпълни задачите си, журналистиката трябва да бъде независима и свободна, отбеляза президентът и изрази надежда по време на Световната среща да бъдат обсъдени различни предложения в тази насока.

Относно темата на форума държавният глава коментира, че в глобализиращия се свят родолюбието не е равнозначно на паническа враждебност към другите нации или неприязън към различните. "Родолюбието в глобализиращия се свят върви ръка в ръка с толерантността", заяви Плевнелиев. Държавният глава призова институциите, политиците и медиите да подкрепят чувството за единност, да го създават и развиват.

Десетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света, ще продължи до 23 октомври в Босилеград и Цариброд. В събитието ще участват над 40 представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и колеги от най-влиятелните национални медии. Дневният ред на срещата е съсредоточен около проблематика, засягаща българските медии зад граница. Наред с професионалните теми за качеството и достоверността на новините, участниците ще обсъждат ролята на задграничните медии в живота на общностите ни в чужбина, начините им за финансиране и взаимоотношенията им с институциите. Акцент в програмата ще бъде дискусия за Стратегията за българите в чужбина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във