Банкеръ Daily

Общество и политика

За Петков и Василев няма ляво и дясно, нито ще са президентска партия

Асен Василев и Кирил Петков

Бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков заяви, че с Асен Василев, който беше служебен министър на финансите, влизат в политиката. За тях няма да има ляво и дясно, също така няма да бъдат  "президентска партия".

"С Асен Василев обсъдихме как да продължим с промяната и решихме чрез политическия живот, а не чрез нов служебен кабинет. Нямаме време за партия, обмисляме варианти, с които ще се явим на изборите. Хората, с които ще се обединим, ще са със същия профил, с успешна кариера, за да сме независими. За да е ясно откъде са средствата, ще искаме да подпишат декларация за прозрачност", коментира  Петков.

Той подчерта, че ако проектът им бил инженерингов, сега са щели да имат партия. "Видяхме желанието на хората за промяна. За нас няма ляво, дясно, добави Кирил Петков.

"Няма да се съобразяваме с вижданията на досегашните участници в политическия живот. Знаем какво трябва да се направи. Виждаме, че каквото кажем, след час избухва дезинформация. Задачата ни е да съберем съмишлениците и до дни да обявим формацията си, но компромиси няма да има. Министър Денков познавам отдавна и с удоволствие ще го поканим да е част от промяната, но той е отговорен и притеснен за учебната година и реши да е отново министър. Чуваме, че има всякакви, които говорят от наше име. Не им вярвайте. Ние ще говорим лично с всеки. Всякакви мисионери ходят напред-назад, не сме ги оторизирали", подчерта Петков.

Асен Василев заяви, че 2-3 дни трябва да помислят как да се включат в политическия живот, но основното нещо, което според него е най-важното в следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява. "Това е най-тежката задача", допълни той.

"България не е бедна държава, но безобразно крадена. И ако ние затегнем контрола и спрем течовете, ще постигнем същото, което направихме с актуализацията на бюджета - намалихме дефицита и има пари и за социална политика, и за култура и образование и всичко останало. Задачата в следвата година е да се спрат течовете и да използваме средствата, които фирмите и българските работници дават в бюджета по един ефективен начин. Не знам как ще определите това - ляво, дясно или център, но горе-долу това е моята лична филосовия как да се подходи към икономическата политика на страната", коментира Василев.
 

..

Facebook logo
Бъдете с нас и във