Банкеръ Daily

Мартин Димитров:

За около година България има нужда от експертно правителство

"За около година България има нужда от експертно правителство, което да реши най-важните въпроси". 

Това заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров и уточни: "Идеята на технократския кабинет е да бъде от експерти и в него да не участват политически лидери".

Той поясни, че политическите формации, които го подкрепят, ще носят отговорност за него.

"Затова предложението на ДБ е да се започне с една декларация за приоритети и да се види кой ще застане зад нея. Това може да бъде основата за създаване на мнозинство, което да подкрепи един такъв кабинет със срок на действие около една година", обясни депутатът пред БНР.

Димитров подчерта, че декларацията ще е насочена към формациите от четворната коалиция, която управлява досега.

"ГЕРБ не са направили необходимите реформи и не са се променили, така че да могат участват в изпълнението на тези приоритети", допълни той.

Димитров изброи приоритети, които биха влезли в тази декларация - влизане в еврозоната, Шенген, мерки срещу инфлацията и мерки за стабилизиране на икономиката, защото се задава рецесия. 

Според депутата от ДБ президентът трябва да проведе консултации с парламентарните формации, педи да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Няма как този парламент да приеме необходимите закони, свързани със средствата от Плана за възстановяване. Част от тях не са изготвени, камо ли да бъдат приети на две четения", категоричен беше председателят на парламентарната комисия по икономически политики и иновации. 

По думите му изказването на президента, че ще даде време на 47-ото Народно събрание да приеме тези закони, показва, че той е разбирал, че "трябва да се направи възможното този парламент да работи по-дълго, което минава през реализацията на третия проучвателен мандат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във