Банкеръ Daily

Веселин Тодоров:

За обслужване на машините в чужбина ще се ползват местни хора

Ако до края на месеца бъде обявен търгът, ние ще участваме, обяви изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

„Хубаво е до края на месеца да бъдем избрани, ако ние ще изпълняваме“, посочи той пред БНР относно доставката на нови машини за гласуване за предсрочните избори през юли.

„Законът позволява да се направи анекс към предходния договор. Това е преценка на ЦИК. Могат да решат и без нова процедура за дозакупуване, ако те не са можели да предвидят, че ще има необходимост от допълнителни машини“, обясни той.

„Не ни е платено досега, защото така пише в договорите, а не защото има някакви спорове“, уточни Тодоров.

Допълнителните машини могат да са в рамките на месец тук. От наличните тук машини могат да потеглят такива за чужбина, обясни Веселин Тодоров. Логиката е да тръгнат 7-8 дни преди изборите, за да стигнат, посочи той.

Ще се използват местни хора, които да обслужват машините в чужбина, съобщи още Тодоров.

„Бяха изтеглени принудително 8 машини заради сменени кабели и батерии. Бяха изтеглени от полицията в началото на изборния ден“, поясни още Веселин Тодоров, който определи това като „абсурдна ситуация“ и изрази очакване новият състав на ЦИК бързо да реши казуса с машините, които са прибрани и съхранявани в областни дирекции на полицията.

„За всеки случай, както и другите машини, ще бъдат тествани, ще минат сериозни тестове“, увери той.

"Направени са разчети за доставка на резервна машина до най-отдалечените места, смяната на машина отнема 12-13 минути, като се запазват данните от гласуването с предходната машина", заяви Веселин Тодоров. 

9600 бяха машини за вота през април. По груба сметка за гласуването по новите изборни правила ще бъдат необходими още около 500 нови машини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във