Банкеръ Daily

Общество и политика

За някогашното значение на „Ден година храни”

В наше време поговорката „Ден година храни” се свързва най-вече с онези търговци по панаири и ваканционни селища, които разчитат, че надувайки нереалистично цените, само за няколко седмици ще спечелят достатъчно, за да могат през останалото време на годината да не мислят за прехраната си. 

В действителност значението й е съвсем друго. В миналото у нас се е свързвала с разбирането, че всеки ден от годината е важен за подсигуряването на прехраната. Това се демонстрира нагледно от изложбата „Пътят до трапезата“ в Националния етнографски музей. Тя бе открита на 8 юли и ще продължи дълго - до 30 септември 2021 година.

Датата на откриването не е избрана случайно. На 8 юли Църквата почита Свети Прокопий - мъченик за Христовата вяра, който се смята за покровител на пчелите и пчеларите.

На този ден още в тъмни зори жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, които преди изгрев слънце мъжете им носят при кошерите. Те кадят пред тях, после намазват обредните хлябове с мед – единият, наречен за Господ, а другият – за свети Прокопий, и ги раздават на познати и съседи за здраве, берекет и за добър мед. Понякога на оброчно място край селището пчеларите колят овен и слагат богата трапеза.

За много подобни обичаи може да научите от новата интерактивна изложба. Тя представя поминъците – дейностите, чрез които българите са се прехранвали.

Подредена е в пет зали на първия етаж в източното крило на бившия Княжески дворец. Всяка зала е посветена на една или няколко близки теми: лов и риболов, събирачество, земеделие, животновъдство, пчеларство, розопроизводство, търговия, начини на обработка и сервиране на храната, принципи на минимизиране на отпадъците.

Изложбата е подходяща за провеждане на обучителни занимания, от помощ в работата на учителите и университетските преподаватели в близки до етнографията дисциплини.

Предвидено е на посетителите да се предлагат аудиогидове на български и английски език, което ще я направи подходяща и за чуждестранни туристи. За децата и младежите има „вратички“ с любопитни факти, кратки видеа „Поминък и всекидневие“ и „Занаяти и пазари“, създадени чрез 3D обработка на архивни снимки, интерактивна диорама „От сергията до мола“, представяща еволюцията на пазара през годините.

Експозицията е реализирана в партньорство с Националния природонаучен музей, Исторически музей – гр. Самоков, Национален археологически институт с музей при БАН, Национален археологически резерват „Деултум".

Facebook logo
Бъдете с нас и във