Банкеръ Daily

Шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев:

За момента не е необходим вечерен час в София

За момента не е необходимо налагането на вечерен час в София. Това заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София, след като във вторник стана ясно, че се обмисля затягане на мерките заради увеличените случаи на заболели от COVID-19 и повишения натиск върху столичните болници.

От началото на годината на територията на София - област има 21 018 положителни случаи, като 9730 са новите само от 1 март. 385 са починалите от 1 януари насам, като в последните 15 дни броят им е 97. Заразените медицински служители за последните 15 дни са 163. Броят на контактните деца в детските градини и ясли е 2957, а на учениците - 4131.

"Изправени сме пред ситуацията от края на октомври и началото на ноември миналата година, но тук нещата се развиват по-бързо. Много е сериозно положението, категоричен", подчерта Пенчев. "Трябва да се направи внимателна оценка на възможностите на всяка една болница като леглова база, структура, персонал, затова РЗИ-София подходи индивидуално към всяко едно лечебно заведение. Натискът е много сериозен, динамиката е много голяма, защото се хоспитализират както хора, докарани с линейки на Спешна помощ, така и лица, които достигат на собствен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари", каза още той пред БНТ.

Това, което столичната РЗИ предлага като мерки за ограничаване на разпространението на вируса е:


  • затваряне на молове, търговски центрове, фитнеси, заведения за 14 дни, като това да започне от събота (20 март) сутринта

  •  спират се детски градини и ясли, училища, извънкласни форми

  • забраняват се всички културни мероприятия - театри, опери, кина 

"Предложенията са конкретни, ясни, влизат в определен момент и са за определено време, следим внимателно ситуацията. Ние имаме огромното желание като с вълшебна пръчка да спрем вируса, но за съжаление той намира нови форми", изтъкна шефът на РЗИ-София. "Анализирайки ситуацията констатирахме, че пунктовете на изходите и входовете на градовете не дадоха нужния ефект и сме по-консервативни в рестриктивните мерки", допълни той.

На въпрос за зелените коридори за пазаруване на възрастните хора в големите хранителни вериги, д-р Пенчев отговори: "Имаше един период на неглижиране на тази мярка, но тя продължава да действа и ще продължи да действа, така че зелените коридори остават."

За фризьорски салони не е предложена забрана, за казина и танцови школи - да.

В столичните болници детски ковид отделения има в "Пирогов", "Света Анна", Педиатричната болница. Има и неонатологични легла за новородени, защото има немалко родилки с коронавирус, уточни директорът на столичното РЗИ.

По въпроса за ситуацията с ваксините, Пенчев обясни, че в четвъртък се очаква официалното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за препарата на "АстраЗенека". В понеделник в България са пристигнали 21060 ваксини на "Пфайзер", а в петък чакаме първата доставка от общо 85 000 дози на "Модерна", които трябва да се доставят до края на месец март.

Има заразени с COVID-19 между първата и втората доза на ваксината, след втората доза има положителни случаи, но те са безсимптомни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във