Банкеръ Daily

Общество и политика

За месец еднодневните договори извадили на светло 800 хил. лева

Само за месец и половина сключените над 35 хил. еднодневни трудови договори в селското стопанство са извадили на светло около 800 хил. лева. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той уточни, че тези пари са платени на хората, върху тях са внесени осигуровки и така на практика те са влезли в икономиката. Най-голям е интересът в област Търговище - 6400 договора, следват областите Пловдив, Силистра, Добрич и Сливен.

Вицепремиерът разясни, че отчетеният и от Евростат силен спад на безработицата у нас не се дължи на емиграция, а на това, че хората работят повече и че държавата е създала повече условия за работа и на непълнолетните. През август тя е намаляла до 9.3 на сто. Спрямо същия месец на миналата година работните места са с 44 хиляди повече, отчете Калфин. 

Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст. За да им се намери работа, е необходимо да се разработят нови програми, като за целта се търси мнението на бизнеса и на синдикатите.

Социалното министерство разработва и нов закон за трудовата миграция, който ще премахне пречки пред наемането на висококвалифицирани специалисти от страни извън Евросъюза. Идеята е да отпадне ограничението за т. нар. "пазарен тест".

Според сегашното законодателство, ако работодател иска да назначи чужденец на работа, преди това трябва да се докаже, че специалист със същите качества не може да бъде открит на пазара на труда в България. След това Агенцията по заетостта трябва да одобри резултатите от теста. 

Вицепремиерът представи и план за осъвременяване на ключовите закони за насърчаване на заетостта, за социалното подпомагане, за социалните услуги и за хората с увреждания. Предстои приключването на работата по два изцяло нови за страната закона, между които за равнопоставеността между мъжете и жените и за трудовата миграция и мобилността.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във