Банкеръ Daily

Николай Бериевски от младежкото БСП:

За мен е абсурдно изключването на един човек без право на отговор

Кирил Добрев

"За мен е абсурдно изключването на един човек без право на отговор, без свикване на присъсвено заседание на Националния съвет на БСП, така между празниците и то чрез гласуване по имейл". Това заяви Николай Бериевски, председател на Младежкото обединение в БСП за изключването на Кирил Добрев от БСП.

"Това не приляга на партия, която има претенциите да бъде най-демократичната. Смятам, че това беше грешка. Г-н Добрев си има своите недостатъци, като всеки едни от нас, но за мен е недопустимо изключването на човек от партията поради различно мнение от това на ръководството", посочи пред БНР Бериевски.

"Дали това е начин да бъде елиминиран като кандидат за лидерския пост, като дори няма такава информация, но в тази връзка аз искам да кажа, че всички тези неща ще се обсъдят на 15 януари в Плевен на наше национално събрание. Целта е там да се съберем всички областни и общински председатели, ще бъде поканен и председателят в оставка и ръководството на парламентарната група, заявилите са за кандидати за председател на партията, за да повогорим за бъдещето на БСП", коментира Бериевски.

"Според нас е необходима промяна в БСП, като ще помолим писмено всеки един кандидат за лидер на БСП, да се подпише, че ще бъде пряко ангажиран с младите хора в БСП, за да имат място и младежките политики в партията", допълни той.

"Заседанието на Конгреса на БСП е единственият орган, където да проведем разговор за бъдещето на БСП. А той миналата година не се състоя, независимо, че по Устав трябава да се събира всяка година. А сега също да бъде даден старт и конкретни дати за провеждането на преки вътрешнопартийни избори за председател. Това е най-демократичната форма на избор", каза още Бериевски.

По думите му няма нищо лошо в това Нинова да е министър на икономиката, а председателят на партията да е друг. Нека всеки член си каже мнението, посочи младежкият лидер на БСП. 

На 30 декември Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията. Това стана на неприсъствено задесание, на подпис, по мейла. Членството на бившия зам.-председател и настоящ член на Националния съвет е прекратено като мярка за "партийно въздействие". 

На двудневния неприсъствен пленум са гласували 170 от общо 187-членния състав. 106-ма са били "За", 61 са гласували "против", а "въздържал се" - трима. Това е била единствена точка на заседанието. На членовете на съвета са изпратени мотивите, а те са гласували по електронната поща. 

Искането за изключване на един от най-отявлените критици на лидера в оставка Корнелия Нинова е дошло от няколко организации в страната - от Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и Елин Пелин. Те са подкрепени от Изпълнителното бюро. 

Добрев е обвинен в открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне; множество медийни изяви, създаващи негативен образ на БСП, и подпомагане на структури на нови политически проекти. 

За изключването съобщи самият Добрев вчера с публикация във фейсбук. Според него мотивите са измислени и не му е дадена възможност да бъде изслушан. 

Срещу изключването му се обяви депутатът Крум Зарков, който засега е единственият конкурент на Нинова за лидерския пост. От БСП - Перник пък поискаха изключване от партията на самата Нинова заради "трите поредни изборни загуби под нейно ръководство и срива на доверието в левицата".

Със становище излезе и ръководството на партията в София, наричайки инициативата "необмислена и безотговорна" и настоявайки за въздържане от политически действия, които ще провокират допълнително партийни разединения. 

С позиция "против" се обяви и Оперативното бюро на Младежкото обединение в БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във