Банкеръ Daily

Общество и политика

За март НЗОК да плати на всички лечебни заведения и лекари колкото изработеното за януари, настоява Манолова

Във връзка с епидемията от COVID-19 и за да се предотврати финансовата криза с лечебните заведения в разгара на пандемията за месец март НЗОК да плати на всички лечебни заведения и лекари толкова, колкото е била извършената от тях дейност през януари. Бюджетът на НЗОК е разчетен за такива плащания и няма нужда от актуализация на бюджета. Това предлага в своя позиция Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ с председател Мая Манолова.

„Ако подобна мярка не се приложи, в началото или средата на април, когато епидемиолозите очакват да е пикът на епидемията, голяма част от лечебните заведения няма да работят, защото медицинските специалисти ще са в неплатен отпуск”, посочва Манолова.

По думите й заради коронавируса лечебните заведения изпаднаха в тежка финансова ситуация за месец март, без изключения – държавни, частни, общински болници, първична извънболнична помощ, общопрактикуващи лекари, ДКЦ. Основната дейност на болниците е забранена, тъй като правителството забрани плановите операции, а те са 90-95% от операциите, които се правят в една болница.

НЗОК изплаща на лечебните заведения на преминал и лекуван болен, но в края на март те ще отчетат между 40 % и 50 % по-малко от месец януари. Това означава, че лечебните заведения и лекарите ще получат по-малко от половината от парите, които са получавали през изминалите месеци.

Манолова посочва, че директорите на болниците пускат служители в платен, неплатен отпуск или закриват отделения. Малки болници обмислят прекратяване на дейността. ДКЦ излизат в неплатен отпуск. В специализираната извънболнична помощ също няма пациенти. Няма и профилактичните прегледи и имунизационни дейности. Отменени са и женските и детски консултации.

Манолова е категорична, че общопрактикуващите лекари са заплашени да получат около 1/3 от обичайните си приходи, тъй като не извършват имунизации, профилактични прегледи и не получават потребителски такси.

Бившият омбудсман посочва още, че от бюджета на Министерството на здравеопазването трябва да се осигурят лични предпазни средства и допълнителните 1000 лв. за лекарите, санитарите, медицинските сестри и служителите на РЗИ, които са на първа линия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във