Банкеръ Daily

Общество и политика

За кого играе Първанов?

Искането за президентска република е в интерес на Бойко Борисов

Забелязвате ли праволинейната и упорита политическа линия на поведение на президента Георги Първанов (2002-2012 година)? Почти идентична е с тази на Бойко Борисов. И двамата имат партии - при това лидерски, и двамата искат да управляват държавата на всяка цена, макар и да твърдят обратното. Еднакво респектирани са от ДПС поради честите им коварни предателства. Нито ГЕРБ, нито АБВ имат сигурни бъдещи партньори - независимо от това дали ще са в опозиция или в управлението на страната. Сергей Станишев доскоро им беше трън в очите, а отсега нататък май Брюксел ще им покаже накъде ще духа червеният вятър.

Единият от тях - Борисов, се вижда в ролята на владетел - сиреч да е начело на държавата като президент, докато другият - Първанов, обикаля света със свитата си и се подписва под националните документи като премиер на президентска република България.

В ход е сценарий за смяна на караула, макар че към днешна дата промяната на политическия модел на управление на България изглежда почти невъзможна.

"Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, няма нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум". Това каза навръх рождения си ден 28 юни Първанов по време на учредяването на АБВ като партия. През всичките 10 години, докато той беше стопанин на Бялата къща, твърдеше обратното. Под предлог, че не желае повече правомощия в качеството си на държавен глава.

Кое наложи рязката промяна в позицията му?

На 4 август азбукар номер едно сравни парламентарната криза у нас с тази в края на управлението на Жан Виденов (1995-1996-а), когато тогавашният премиер подаде оставка поради масовите протести на огладнелите българи. В страната ни имаше хиперинфлация, средната заплата беше 5-6 долара. И... звездата на Първанов изгря. В ранните часове на 23 декември 1996-а той беше избран като компромисна фигура за лидер на БСП. После почти случайно кариерата му тръгна нагоре.

"Парламентаризмът в този му вид е изчерпан", твърди към днешна дата Първанов. Обещава, че АБВ ще работи за силна, а не за силова държава. И хвърля ръкавицата към ДПС и БСП (но не и към ГЕРБ): "Виновни са онези, които използват държавата и институциите като параван, за да реализират собственото си забогатяване. Не може да се гледа на управлението като на най-лесния бизнес", твърди лидерът на АБВ.

И той като Борисов обещава ясни правила за финансиране на партиите и настоява за съкращаване на партийните субсидии от държавния бюджет. Твърди, че на страната ни й липсва лидерство, че сме затънали в блатото на тежка политическа конфронтация. За себе си обещава, че няма да е депутат, и същевременно призовава Борисов да се отдръпне от следващата изпълнителна власт.

"Борисов израсна много като партиен лидер, но си остава слаб държавник и не е добре той да управлява изпълнителната власт", заяви през седмицата Първанов в интервю за национален всекидневник. С уточнението, че когато всички лидери направят стъпка назад (не за да излязат от политиката), тогава вече шансът за кабинет за националното съгласие ще е много по-голям. А наблюдателите допълват, че именно такова шарено парламентарно мнозинство би свикало Велико Народно събрание (ВНС), което да промени конституцията.

Два дни преди Мая Манолова да удари последния звънец на 42-рото Народно събрание, Първанов аргументира виждането си за необходимостта от преход към президентска република така: "Имаме един парламент, който е компрометиран по две линии. Имаме вариант на парламента, който не се събира година, не може да заработи, няма кворум или другия тип парламент - на ГЕРБ, който стои в зала и само подпечатва взетите от премиера решения,

тоест имаме премиерска република"

По думите му смяната на управленския модел би означавала да има баланс между президента и парламента, като обаче държавният глава има по-отчетлива роля.

Според Първанов силният президент "на нашите балкански ширини е работещата традиция".

На противоположното мнение са представителите на основните политически сили. Пред "БАНКЕРЪ" Димитър Главчев от ГЕРБ заяви, че в партията му не е коментирана подобна идея. Колежката му Милена Дамянова обаче отвори вратата за разговори, твърдейки, че въпросът изисква дълъг дебат, след който да бъде взето вярното решение.

Атанас Мерджанов от БСП беше категоричен, че "опитът на една или друга политическа партия да дебатират необходимостта от президентска република е твърде рисков в предизборна ситуация, защото подобен значим въпрос за българската държава трябва да се обсъжда достатъчно дълго време, спокойно и трезво". По обясними причини Камен Костадинов, Щерю Щерев и Александър Методиев от ДПС са против. Те няма как да изпратят свой партиен кадър на "Дондуков" 2, което значи, че няма да осъществят основната си цел - максимално облагодетелстване от властта. Ако все пак някой ден им се наложи - вероятно ще припознаят своя човек с достатъчна зестра.

Тогава? За кого бие камбаната иначе опитният политик Първанов? Политически неграмотно би било да се твърди, че той иска да бетонира на поста му настоящия държавен глава Росен Плевнелиев или да се бори за завръщането си в президентството. Защото знае, че дори да се обедини с БСП на Михаил Миков, соцпартията никога вече няма да го издигне за президент. И от друга страна е наясно с не чак дотам лишените от логика твърдения от кулоарите на властта, според които Борисов е "командировал" на "Дондуков" 2 сегашния президент, за да му "топли" мястото за след време. Как мислите - дали са достатъчни настоящите президентски правомощия за Генерала?

И не пропуска ли той един много съществен момент -

отдалечаването на Плевнелиев от ГЕРБ

На 3 февруари тази година например близки до ДПС медии оповестиха за среща на юристите на държавния глава, на която до късна доба е била обсъждана възможността България да стане президентска република. Заверата била станала дни преди това в Алма Матер, като там присъствали съветникът на Плевнелиев по правните въпроси Наталия Киселова, членът на правния съвет на държавния глава и ранобуден доцент Кристиан Таков, настоящият служебен премиер - професорът по конституционно право Георги Близнашки и главен асистент Христо Христев, който беше плътно зад окупаторите на Софийския университет. Целта била квартетът да подпомогне напъните на Плевнелиев да свика референдум за задължителен вот и избори с частично мажоритарно гласуване, за да бъде обслужена т. нар. коалиция "Мишо Бирата". Тя включвала Борисов, Първанов, Реформаторския блок и не на последно място хората от кръга "Капитал", чийто шеф Иво Прокопиев доскоро се смяташе за един от най-приближените на Плевнелиев. Странното е, че никой не оспори въпросните публикации.

А днес се говори, че именно тази задкулисна коалиция се подготвя да смени формата на държавно управление и отново под някаква форма да седне на не чак дотам опосканата ни държавна трапеза. Освен това пред юридическия екип на президента стояла и друга задача: ремонт на закона за Конституционния съд (КС) с цел да се промени квотният принцип, така че държавният глава да може да назначава повече съдии. Според сега действащия нормативен акт 12-те членове на КС се назначават с равни квоти от по една трета между парламент, съдебна власт и президент. Припомняме, че мандатите на двама от конституционните съдии от президентската квота, между които и този на шефа Димитър Токушев, изтичат в края на следващата година. А според публикации в интернет Плевнелиев от месеци насам има свой фаворит за конституционалист номер едно - интелигентното лице на протестите от миналата година и инициатор на подписката за задължителен вот, поискан от Плевнелиев - проф. Георги Близнашки.

Привърженици на президента твърдят, че назначаването на новия служебен премиер е протегната ръка към автентичната българска левица, чийто представител бил Близнашки. Да, той наистина ръководеше столичната организация на БСП в началото на демократичните промени у нас. Бил е член на Висшия съвет на соцпартията, наблюдател на "Коалиция за България" (26 август 2005-а -31 декември 2006-а ) и депутат (1 януари -5 юни 2007-а) в Европейския парламент (ЕП).

На 7 март т. г. обаче Националният съвет на БСП прекрати членството му в партията "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения".

Има и още нещо: предпоследно Борисов продължава да твърди, че ако няма поне 121 депутати, той няма да прави каквито и да било коалиции. Но в същото време обещава на драгия зрител да е отговорен и да стане отново премиер на България. Засилват се и приказките за по-дълъг живот на служебния кабинет в случай, че рулетката се завърти и скоростно отидем на поредните извънредни избори след вече насрочените за 5 октомври тази година.

Ако това се случи и държавата си позволи да изхарчи още едни милиони за нови избори, тогава вече представителите в новия български парламент без ДПС и БСП могат да свикат ВНС. Въпросите са два. Първият е дали реформаторите ще позволят на Меглена Кунева да ги пришие към ГЕРБ, в случай че получат достатъчно доверие от българските избиратели. И вторият: как АБВ ще се представи на предстоящите избори. А ако инерцията повлияе на гласоподавателите и те изстрелят ББЦ и в българския парламент, тогава вече на ход ще са маститите политически брокери. Може да им е скъпо, но няма да им е трудно, каквото и да поискат от уважаемия Николай Бареков.

Но на този етап президентската република се отлага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във