Банкеръ Daily

Общество и политика

За изборите са предвидени 10 993 машини за гласуване

Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева

Машините за гласуване, предвидени за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, са 10 993. На изборите на 11 юли 2021 г. са били 10 937. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Броят на машините подлежи на промяна. Той е определен по предварителни избирателни списъци и по предварителните данни за избиратели, гласували извън страната.

Машините, на които ще бъде инсталирана демоверсия за предстоящия вот, са включени в обявената във вторник от ЦИК обществена поръчка по инсталиране на софтуера за гласуване, доставката и обслужването на оборудването. Ще трябва да бъдат осигурени машини с демоверсия за всички населени места, където ще се проведе машинно гласуване. До събота в 23:00 часа се подават офертите за обществената поръчка, в неделя офертите ще се отворят и следва да се проведат разговори с изпълнителите.

По повод обсъждания в публичното пространство въпрос, че мандатите трябва да бъдат преизчислени на базата на преброяването, проведено от НСИ миналата година, другият говорител на ЦИК Цветозар Томов заяви, че това няма как да се случи за тези избори. Причината е, че все още няма официални резултати от преброяването. Преизчислението на мандатите по райони ще бъде направено за следващия вот, когато има и официални данни от НСИ. 

За провеждането на изборите извън страната към момента са постъпили 18109 заявления.

От 23 август от сайта на ЦИК е налична възможността всеки избирател да провери дали фигурира в подписката на някоя партия или коалиция и ако намери името си, без да се е подписал, че подкрепя регистрация на партия или коалиция, може да изпрати жалба до Комисията за защита на личните данни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във