Банкеръ Daily

Общество и политика

За Италия коронавирусът е сравним с война

Външният министър Екатерина Захариева изрази пълна подкрепа и солидарност с Италия в битката ѝ с коронавируса в телефонен разговор с италианския си колега Луиджи ди Майо. Двамата обсъдиха кризата с пандемията от COVID-19 в България и Италия и мерките, които се взимат срещу нея на национално и общоевропейско ниво.

Захариева подчерта необходимостта от общоевропейско координиране на действията и експертизата за справяне с разпространението на коронавируса.  Ди Майо пък сравни ситуацията с коронавируса с война и изтъкна необходимостта от помощ за страната му, най-тежко пострадала от коронавируса в Европа. В момента Италия се нуждае от 100 млн. маски на месец, изпитва недостиг на медицински сестри и лекари, тъй като много от тях самите са заразени.

Българският външен министър пое ангажимент след задоволяване на нуждите от маски на българския пазар, координирано с министерството на икономиката, Италия да бъде една от първите страни в ЕС, на които ще бъде предоставена възможност за внос на маски от български производители.

Луиджи Ди Майо благодари на Бойко Борисов и на  Екатерина Захариева за солидарността и подкрепата. Той увери, че България може да разчита на експертна медицинска информация от Италия от опита ѝ в борбата с болестта.

Двамата министри обсъдиха и затруднената ситуацията с транспортирането на стоки през сухопътните граници на Европейския съюз като подчертаха необходимостта да бъдат изпълнявани препоръките на Европейската комисия за „зелени коридори“ за превоз на стоки и за пътуване на граждани на съюза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във