Банкеръ Daily

Боряна Димитрова:

За ГЕРБ е важна мобилизацията, ИТН разчита на инерцията

Два дни преди вота е засилена конкуренцията както за първото място, така и между останалите партии. Това показват данните на "Алфа Рисърч".

"Няколко фактора ще определят резултата от изборите. Първият е степента на организация на партиите", обясни Боряна Димитрова от социологическата агенция.

"При ГЕРБ решаваща ще бъде способността да мобилизират избирателите си, а при "Има такъв народ" действа факторът на инерцията - пробивът, който беше осъществен на 4 април", подчерта тя.

Анализът показва преориентиране при симпатизантите на по-малките партии - към партии, които ще участват на финалната права. "Това го виждаме по отношение на ГЕРБ, където привърженици на техни коалиционни партньори преориентират своя вот. При "Има такъв народ" това са гласове от протестните партии", обясни Димитрова.

"Алфа Рисърч" отчита ръст при подкрепата за БСП в хода на кампанията - нещо, което не се наблюдаваше на предишните избори. "Тогава симпатизантите им бяха избрали различни леви конкуренти, а сега са около партията, която може да влезе в НС", каза социологът пред Bulgaria ON AIR.

Данните на социологическа агенция отчитат подкрепа за ДПС от 11,1% и за "Демократична България" - 10%.
"И двете партии разчитат на вота в чужбина, но сега няма таван на секциите. Те получиха съществен дял на миналите избори от гласовете в чужбина. Точно те ще решат битката за четвъртото място", прогнозира Димитрова. Машинното гласуване е другият фактор, който ще окаже влияние на крайния резултат от изборите на 11 юли.

Според социолога разяснителната кампания не е била достатъчна и това може да откаже определени избиратели да отидат до секциите. "15% от хората се притесняват от машинното гласуване. 28 на 100 са сред симпатизантите на БСП, 35% сред симпатизантите на ДПС", отбеляза Димитрова.

"Два етапа се откроиха - безспорна ерозия за ГЕРБ, във втория етап има рикошет - прекалено настъпателните действия създадоха ремобилизиращ ефект. Това създава риск за партиите, които имат електорална база от по-малките населени места, с по-нисък социален статус", заяви Боряна Димитрова.

Тя е убедена, че в крайния резултат няма да има кардинално изместване на картината от 4 април. "Но дори и малките промени ще бъдат знакови за това кой ще бъде победителят, какво ще бъде съотношението на силите в следващото НС", каза още социологът. И уточни, че според последното проучване "Изправи се! Мутри, вън!" обменят много голям дял избиратели с "Има такъв народ".

"Към момента Мая Манолова е над чертата с 5,4% подкрепа, но това може да се промени в последния момент. А "Българските патриоти", които са с 3,8% подкрепа, имат възможност да прескочат бариерата за влизане в парламента", коментира Боряна Димитрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във