Банкеръ Daily

Общество и политика

За ЕС на две скорости реагираме като дете, което се страхува от изоставяне, заяви Кунева

Нас ни притеснява самото наименование на този сценарий – „Европа на две скорости“, но мисля, че ни притеснява по-скоро емоционално и реагираме малко като дете, което се страхува да не бъде изоставено, отколкото с един точен анализ на всеки един от вариантите. Това заяви бившият вицепремиер по европейските въпроси Меглена Кунева в интервю за агенция "Фокус".

"Засега според мен да се говори за позиция по този въпрос е твърде рано. Да се стига до едно заключение на базата на емоцията, не е съвсем правилно. Страната ни не може да подцени нищо, което е даден в Бялата книга....Трябва да си дадем сметка за следното – първо, това е визията за Европа до 2025 г. и тя е визия на ЕК, не на Европейския съвет т.е. на страните членки, не на Европейския парламент, не на гражданското общество. Освен това, самият документ Бяла книга означава, че това е един много първоначален вариант за обсъждане. Смятам, че той дори не е прочетен добре в България все още“, допълни тя.

Кунева подчерта, че има плюсове и минуси при всеки сценарий, но тази Бяла книга е с подзаглавие „Съждение и сценарий“.

„Тоест ние не бива да смятаме, че това е един застинал документ. Това е нещо, от което може нататък да тръгне дискусията. Колкото до Европа на две скорости, това не е нова теза и не е теза, която не съществува и в момента. Ако погледнете петте сценария, те съществуват в някаква степен и днес. Първият сценарий да останат нещата такива, каквито са, е около нас. Вторият да се съсредоточим само върху вътрешния пазар. Това също го има. Страни като Норвегия, например, са част от вътрешния пазар и икономическото пространство, но не са част от политическия съюз на Европа. Много голям интерес представлява според мен вариантът да се правят по-малко неща в силна интеграция, но върху най-важните области“, посочи тя. 

Според нея това е сценарий, който си струва България да обмисли и да реши много внимателно какво ще ни даде.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във